Best of Mišík, nyní rockový. Supraphon vydává pokračování alba Královský večer

Vladimíš Mišík

Vladimíš Mišík Zdroj: Profimedia

Zpěvák Vladimír Mišík
Zpěvák Vladimír Mišík
3
Fotogalerie

Druhý výběr má název Životní režim a má povahu nejlepších bigbítových písní z let 1976 až 2010. Obě kompilace letos sedmdesátiletého umělce mají společné dvě věci. Tou první a zásadní je, že oproti jiným výběrům byl hlavním a vlastně jediným porotcem, který rozhodoval, co na Královský večer a Životní režim zařadit, sám Mišík.

Tou druhou je pak grafická podoba alba netypického knižního formátu pocházející opět z dílny kmenového grafika Mišíka a Etc… Karla Halouna, kterou opět doplňuje povedená padesátistránková publikace s českými a anglickými texty písní a přehršlí inteligentních Halounových grafik.

Čtrnáct písní dokazuje široký záběr umělce považovaného v tuzemsku právem za legendu. Album nabízí skladby od folkrocku (Ty II., Jednohubky) přes klasický bigbít (Taxůvku jsme chytli, Jen se směj), téměř artrock (Bazarem proměn), reggae (Šmajdák a ploužáky) až po čisté blues (Sladké je žít).

V souvislosti s Mišíkem se často zmiňuje jeho orientace na texty českých básníků v čele s Václavem Hrabětem a Josefem Kainarem. Tři ze čtrnácti písní jsou ale čistě Mišíkovy, u dalších dvou napsal pouze text.

A pětice včetně Jednohubek či Bazarem proměn dokazuje, že provázání s básníky a dalšími textaři, jako je Jiří Dědeček, Vladimír Merta nebo Jiří Suchý, není dáno neochotou, či snad dokonce neschopností napsat nádherný vlastní text. Naopak – přirozeně zapadají mezi výše zmíněné autory.

Každá kompilace je vždy předmětem sporu, co na ní je, co na ní není a co by mělo být, Životní režim není výjimkou. Lze si klást otázku, proč na albu chybí třeba folkrocková a svižná Co ti dám?, mnohými nesnášený Gambrinus, bigbíty Byl jsem dobrej, Nejlepší ženská našich dnů nebo třeba 20 deka duše.

Odpověď spočívá v samotném autoru výběru, tedy Mišíkovi. Vkus a názor každého posluchače či kritika se budou přirozeně lišit. Životní album je ale jednoznačným veřejným vzkazem, které z desítek písní – v tomto případě ty rockové – ze své letité kariéry považuje za srdci nejbližší. A to je stejně jako u Královského večera a oproti jiným Mišíkovým „bestofkám“ velmi cenná devíza.

Vladimír Mišík: Životní režim

Vydal: Supraphon
Hodnocení: 80 %