Cameron Crowe posiluje mýty o Pearl Jam

Pearl Jam

Pearl Jam Zdroj: sony music entertainment

Film o některé z legend grunge dříve nebo později vzniknout musel. Dokument Pearl Jam Twenty je přesvědčivý díky několika šťastným rozhodnutím. Již výběr interpreta zaručuje nosnost příběhu i jeho dostatečné zvlnění. Sotva si šlo představit vhodnějšího režiséra, než je Cameron Crowe, blízký kapele od bodu nula, a jednoznačné plus skýtá i civilní stylizace snímku.

Pearl Jam letos oslavili dvacet let od vydání debutu Ten. Je-li na dokumentu něco a priori pozoruhodného, pak že se členové skupiny teprve podruhé zeširoka rozhovořili o jejích kořenech a počátcích. Poprvé to bylo pro knihu Grunge is Dead amerického hudebního publicisty Grega Prata, rekapitulující dějiny žánru výhradně prostřednictvím vzpomínek zúčastněných.

Crowe sleduje kariéru pětice striktně v chronologickém sledu s řadou odboček do dílčích témat. Odhaluje, jakými kroky se utvářel dnešní myšlenkový horizont kapely, který vystihuje příměr interpreta, posledních patnáct let odstřihávajícího se od své slávy. Připomínat jednotlivé epizody – boj s Ticketmasterem, spolupráci s Neilem Youngem, odpor proti praktikám nahrávacího průmyslu nebo tragédii s ušlapáním fanoušků na festivalu v Roskilde – by zřejmě bylo zbytečné.

Kytaristu Stona Gossarda sice Crowe nechává hovořit o rozhodnutí říci „ne“, protože po každém „ano“ následují další tlaky, ke škodě věci se již ale nesnažil rozplést síť naivních představ, z níž až mohlo rozčarování tak hluboké vzklíčit.

Určitá absence kritického odstupu a potřeby konfrontovat některé postoje zanechává v dokumentu až příliš mytologizujících stop, které ostatně po léta doprovází celý mediální obraz skupiny. Kontrastuje především s hluboce osobními výpověďmi, v nichž se členové vyrovnávají s úmrtím zpěváka Andy Wooda z Mother Love Bone, skupiny, která Pearl Jam předcházela, nebo s tragédií v Roskilde.

Ze dvanácti set hodin archivních záznamů sestřihával Crowe dvouhodinové pásmo, které je především jeho poklonou interpretovi, jenž si po celou dobu dokázal udržet morální krédo. I za cenu toho, že některá jeho rozhodnutí nevyznívají jednoznačně anebo popírají předchozí. Navzdory mytologizujícímu podtextu je to přesto stále jeden z nejvěrnějších a nejvěcnějších dokumentů o rockové skupině.

Pearl Jam Twenty

(dokument, USA, 120 minut)

Režie: Cameron Crowe
Vystupují: Eddie Vedder, Stone Gossard, Jeff Ament
Na DVD od října 2011
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce