Cenu Jiřího Ortena dostal Vratislav Maňák

Cenu Jiřího Ortena dostal dnes na veletrhu Svět knihy čtyřiadvacetiletý autor Vratislav Maňák. Porota mu ocenění určené mladým literátům udělila za jeho povídkovou knížku Šaty z igelitu. Na ní ocenila jeho úsporné psaní, které však nezjednodušuje, "ale míří ke dřeni".

Vratislav Maňák se narodil roku 1988 ve Stříbře a literární tvorbě se začal věnovat již na gymnáziu. Vystudoval žurnalistiku na Karlově univerzitě, kde se nyní věnuje mediálním studiím. Zatím uveřejňoval své povídky například v časopisech Host či Tvar, Šaty z igelitu jsou jeho první knihou.

Debut Vratislava Maňáka obsahuje 13 příběhů vzájemně propojených tématem samoty, kterou autor zobrazuje v rozličných polohách. Povídky se odehrávají v neurčitém prostředí i čase, šaty vyrobené z igelitu evokují představu něčeho, co je, ale zároveň není. Autor balancuje na této hranici, daří se mu vytvářet až snovou atmosféru, zároveň jsou jeho texty velmi kompaktní, každé slovo je důležité a slovník poetický.

Ve 25. ročníku se do finále se svými pracemi dostali ještě Ondřej Buddeus a Michaela Keroušová. Porota letos vybírala celkem ze 30 přihlášených prací.

Cena Jiřího Ortena se udílí autorovi prozaického či básnického díla, jemuž v době vydání díla není více než 30 let. Od roku 2009 ji organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Partnerem ceny je pražský magistrát, vítěz obdrží kromě diplomu také 50 tisíc korun.