Český slavík zná své vítěze: radují se Gott, Bílá, Kubišová i skupina Kabát

Lucie Bílá se zlatým Slavíkem

Lucie Bílá se zlatým Slavíkem Zdroj: Martin Hykl, Marek Pátek, Pavel Machan

Marta Kubišová s Karlem Gottem
Lucie Bílá předává Karlu Gottovi Českého slavíka
Lucie Bílá předává Karlu Gottovi Českého slavíka
Karel Gott to letos nečekal
Karel Gott se raduje z Českého slavíka
20
Fotogalerie

Absolutním Českým slavíkem se pro letošní rok stala Lucie Bílá. Zvítězila i mezi zpěvačkami, a to podvacáté. V kategorii zpěváků vyhrál tradiční anketu popularity už po dvaačtyřicáté Karel Gott, mezi skupinami si odnesl cenu Kabát, pro něhož je to celkově dvanáctá trofej. Mimořádnou cenu Slavíka pro výjimečnou osobnost dnes z rukou Karla Gotta převzala Marta Kubišová, která nedávno ukončila kariéru. Zpěvačka, u níž si veřejnost kromě zpěvu cení i její postoje v době komunistického režimu, si vysloužila od svých kolegů ovace vestoje. Ceremoniál předávání slavíků ukončila legendární Modlitbou pro Martu.

Ocenění dnes večer v Hudebním divadle Karlín v Praze získala jako objev roku skupina Mirai, jejíž hit Když nemůžeš, tak přidej se stala nejoblíbenější písní posluchačů Rádia Impuls a současně nejstreamovanější českou skladbou internetu. Titul Slavíci bez hranic pro nejoblíbenějšího slovenského interpreta v Česku skončil opět v rukou členů kapely No Name.

Do 52. ročníku ankety lidé zaslali téměř 155.000 hlasů, o 45.000 více než loni. Bílá jako absolutní vítěz dostala 41.302 hlasů. Pro cenu si tentokrát přišla bosa, protože - jak řekla v děkovné řeči - si zlomila malíček na noze. Gott kromě rodiny a příznivců poděkoval i bohu, že mu dal druhou šanci. Narážel tak na svůj nedávný boj s rakovinou.

Přítomní v sále i diváci u televize si mohli připomenout osobnosti české hudby, které za uplynulý rok zemřeli. Promítání jejich fotografií doprovodila píseň z filmu Tenkrát na západě, kterou s českým textem Jednoho dne se vrátíš nezapomenutelně zpívala zesnulá Věra Špinarová. Večerem stejně jako loni uváděl Ondřej Sokol.

Absolutní slavík - Lucie Bílá

Kategorie zpěváků:

1. místo - Karel Gott

2. místo - Michal David

3. místo - Tomáš Ortel

Kategorie zpěvaček:

1. místo - Lucie Bílá

2. místo - Ewa Farna

3. místo - Lucie Vondráčková 

Kategorie hudebních skupin:

1. místo - Kabát

2. místo - Ortel

3. místo - Chinaski

Kategorie Objev roku: Mirai

Kategorie Slavíci bez hranic (slovenští interpreti): No Name

Nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls: Když nemůžeš, tak přidej (Mirai) 

Cena za nejstreamovanější českou skladbu: Když nemůžeš, tak přidej (Mirai)