Christie's loni prodala umění za rekordních 3,6 miliardy liber

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Aukční síň Christie's bez ohledu na hospodářské zpomalení vyvolané krizí v eurozóně loni prodala umělecká díla za rekordních 3,6 miliardy liber (109,8 miliardy korun). Je to o devět procent více než v roce 2010. V úterý o tom informovala agentura Reuters.

V přepočtu na dolary celková suma 5,7 miliardy dolarů sice rekordní nebyla, nicméně oproti předloňsku znamenala nárůst o 14 procent. Postarali se o to bohatí sběratelé, kteří vyhledávají jedinečné umělecké kousky jako znak svého postavení, pro ukojení svých tužeb nebo jako investici.

Christie's výsledky zveřejnila týden před tím, než v Londýně začne klíčová série prodejních akcí, která ukáže, jak si na tom v ekonomicky těžkých časech stojí zájemci o umění z celého světa. „Jsme optimisty, co se týče situace na trhu v roce 2012,“ řekl výkonný ředitel Christie's Steven Murphy.

Na aukční síně tvrdě dopadla globální ekonomická krize, která přišla po pádu obří investiční banky Lehman Brothers v roce 2008. V roce 2009 Christie's, největší aukční síň na světě, prodala umělecká díla za „pouhých“ 2,1 miliardy liber, o jednu miliardu liber méně než o rok dříve.

Nicméně ceny umění šly nahoru rychleji, než mnozí očekávali. Vliv na to měli hlavně klienti z pevninské Číny. A tak si Christie's už předloni oproti roku 2009 co do hodnoty prodaného umění polepšila o 53 procent.

Podle jednotlivých kategorií si loni u Christie's nejlépe vedlo poválečné a současné umění. Příjmy z jeho prodeje stouply o 22 procent na 736 milionů liber, o 13 procent na 553 milionů liber pak vzrostly příjmy z prodeje asijského umění.

Za vůbec nejvyšší částku za loňský rok Christie's prodala obraz ve stylu komiksu amerického pop-artového umělce Roye Lichtensteina. Vydražil se za 43 milionů dolarů (asi 830 milionů korun). Byla to zatím nejvyšší částka, za kterou se některé z Lichtensteinových děl prodalo.