Decadence NOW! vydělala Uměleckoprůmyslovému muzeu nejvíc

Z výstavy Decadence Now!

Z výstavy Decadence Now!

Provokující výstava Decadence NOW! přilákala do pražské galerie Rudolfinum rekordních 56 tisíc diváků v průběhu tří měsíců, což je téměř sedm set návštěvníků denně. Díky velkému zájmu veřejnosti vydělala výstava 6 milionů korun, i po odečtení nákladů vykázala zisk dva miliony korun. Výstava se tak řadí mezi nejúspěšnější výstavy, které dosud galerie zrealizovala. Kontroverzní výstavu vedl kurátor Otto Urban.

Výstava se odehrávala paralelně na třech místech: v galerii Rudolfinum, Domě Umění města Brna s retrospektivou fotografa J.P. Witkina a výstavou Ještě místo – pustá zem v Západočeské galerii v Plzni.
Rudolfinum fungovalo pod Uměleckopůmyslovým muzeem (UPM) samostatně. Jeho loňské hospodaření skončilo výsledkem 5,6 milionů korun.

Zahrnutím Galerie Rudolfinum pod správu UPM si muzeum výrazně zlepšilo svůj hospodářský výsledek za loňský rok na 3 miliony korun. Tato částka je stonásobně vyšší než hospodářský výsledek Národní galerie, jenž je srovnatelně zaměřenou institucí.

V roce 2010 UPM nakoupilo díla v celkové hodnotě téměř 6 milionů korun. V průběhu minulého roku muzeum zrealizovalo sedm výstav v zahraničí například Life with posters 1890–1920. Art Nouveau v Japonsku a Artěl/Umění pro všední den ve Valencii.

UMP plánuje investici ve výši 60 milionů korun do výstavby nového depozitáře v pražských Stodůlkách, na který už získalo stavební povolení. „Jsme ve fázi přípravy výběrového řízení na dodavatele stavby, což probíhá v úzké koordinaci s naším zřizovatelem jímž je Ministerstvo Kultury, a dosud není o podmínkách a termínu uvolnění prostředků rozhodnuto. Plánovaný termín zahájení stavby je konec roku 2011 a dokončení stavby na přelomu let 2013 a 2014.“ řekl E15 vedoucí prezentace sbírek UPM Dušan Seidl.