Deskou Nevermind přepsala skupina Nirvana rockové dějiny

Skupina Nirvana

Skupina Nirvana

(VIDEO) Před 20 lety zažila rocková hudba jeden ze svých historických okamžiků - americká rocková skupina Nirvana vydala 24. září přelomové album Nevermind. Nahrávky s hity jako Smells Like Teens Spirit či Come as You Are se na celém světě prodalo přes 30 milionů kusů a dodnes je uznávaná jako jedno z nejlepších rockových alb všech dob. Hlavní strůjce tohoto úspěchu - frontman kapely Kurt Cobain - však spáchal o necelé tři roky později sebevraždu.

Skupinu Nirvana, jejíž název symbolizuje v buddhismu stav nejvyšší blaženosti, založil Cobain v roce 1987. O dva roky později vyšlo první album Bleach, které upozornilo, že se rodí nový hlasitý rockový proud „grunge“, v němž se mísí heavy metal s punkovou agresivitou.

Nahrávání druhé desky s názvem Nevermind začalo v květnu 1991 ve studiu Sound City ve Van Nuys poblíž Los Angeles. Práce na albu postupovala poměrně rychle, protože Nirvana měla písně již zažité a nepotřebovala je zkoušet. Pouze Cobain na poslední chvíli měnil texty a také se mu dlouho nelíbil zvuk.

Začátkem září pak vyšel singl s písní Smells Like Teen Spirit, který měl připravit půdu pro novou desku. Z počátku se neprodával moc dobře, zlom ale nastal v okamžiku, kdy se klip k písni objevil na hudební televizní stanici MTV. Zájem o skupinu rapidně vzrostl, což se projevilo i na prodeji nového alba. Lidé z Geffen Records doufali, že se Nevermind prodá kolem 250 tisíc kusů, jenže deska šla na dračku a kolem Vánoc si jí kupovalo takřka 400 tisíc fanoušků týdně.

Nirvana - Smells like teen spirit

Celkový prodej se pak vyšplhal až přes závratných 30 milionů kusů. V žebříčku nejprodávanějších desek je Nevermind na stejné úrovni jako například The Wall (Pink Floyd), Bad (Michael Jackson) či Born in The U.S.A. (Bruce Springsteen).

Nirvana měla "našlápnuto" hodně dobře, smrt Kurta Cobaina ale znamenala konec

Skupina Nirvana vydala celkem tři studiové desky (tu třetí pod názvem In Utero v roce 1993) a hřála se na výsluní popularity. Sám Cobain ale marně hledal lék na své deprese, smutek i pochybnosti. Nenalezl ho v heroinu, ani v manželství se zpěvačkou Courtney Love, se kterou měl dceru Frances Bean.

V dubnu 1994 bylo ve venkovském sídle poblíž Seattlu nalezeno jeho mrtvé tělo. Střelil se brokovnicí do hlavy. V dopise na rozloučenou napsal: „Jsem až moc náladový, nevyrovnaný člověk a už ve mně není žádná vášeň. Nezapomeňte, vždycky je lepší vyhořet než vyhasnout…“.

Cobaina zaujaly porody do vody, a tak vznikl přebal desky Nevermind

Deska neproslavila nejen své autory a interprety, ale taky jistého Spencera Eldena, který na fotografii na obalu Nevermind jako malé miminko loví z vody dolarovou bankovku. Když deska vznikala, zaujal Kurta Cobaina článek o porodu do vody a chtěl na obal nějaký podobný námět. Fotografie z databanky se mu zdála příliš drahá, proto prostřednictvím fotografa Kirka Weddla oslovili manžele Eldenovi, kteří svolili s focením svého syna v bazénu. Háček s bankovkou byly na snímek přidány až později.

Nirvana - nevermindNirvana - nevermindPřebal desky Nevermind

Rodiče dostali za fotografování 200 dolarů. To ještě nikdo netušil, jakou senzací se album stane. „Jsem celý nesvůj z toho, že mě vidělo nahého tolik lidí… Mám pocit, že jsem největší pornohvězda světa,“ prohlásil později s nadsázkou Elden.