Do Prahy se po dvou letech vrací bluesový král B. B. King

B. B. King

B. B. King

(VIDEO) Českým milovníkům blues dnes znovu po dvou letech zahraje jeden z nejvýznamnějších hudebníků dvacátého století, kytarový mág a zpěvák B. B King. Spolu s ním se na pódiu objeví další vynikající bluesový kytarista John Mayall s kapelou Bluesbreakers.

Před dvěma lety B. B. King tvrdil, že turné, na které se v té době chystal, bude nejspíše jeho posledním. Když však po jednom z koncertů před vyprodaným sálem dostal otázku, zda-li hrál opravdu naposledy, usmál se a odpověděl „Mým oblíbeným hercem je jeden muž ze Skotska jménem Sean Connery. Ten natočil film s názvem „Nikdy neříkej nikdy“. Možná se King nakonec nechal tímto názvem opravdu zlákat natolik, že se ve svých 85 letech rozhodl ještě jednou předstoupit před publikum a zahrát na svou kytaru, jíž říká Lucille.

B. B. King a jeho sólo na kytaru "Lucille"

Kytarista a zpěvák B. B. King začal svou hudební kariéru v roce 1949 u nahrávací společnosti RPM Records v Los Angeles. V 50. letech se stal jedním z nejvýznamnějších muzikantů v oblasti Rhythm & Blues. V této době také vznikly jeho nejznámější bluesové skladby jako „You Know I Love You, Woke Up This Morning či Please Love Me“. Své legendární album Live at the Regal pak nahrál King při svém koncertě v divadle Regal Theater na konci roku 1964.

Král blues B. B. King: Proč legendární zpěvák narozený na bavlnových plantážích svým kytarám říkal Lucille? >>>

V roce 1969 díky crossoverovému hitu „The Thrill Is Gone“ a hostování na American Tour skupiny The Rolling Stones pronikl i k mainstreamovému publiku. V osmdesátých letech se King dostal do povědomí mladší generace svým hitem When Love Comes To Town, který nazpíval spolu s U2. V roce 2000 King také spolupracoval s kytaristou Ericem Claptonem na albu „Riding With the King.“ Od roku 2006 hraje méně a postupně ukončuje svou šedesátiletou hudební kariéru, kterou ovlivnil miliony lidí na obou stranách Atlantiku.

B.B. King a český kytarista Luboš Andršt

King poprvé navštívil ČR na začátku 90. let v a hned vyprodal velký sál tehdejšího Paláce kultury, nynějšího Kongresového centra. Poté se v Česku objevil až v roce 1998. O dva roky později zahrál Zlínskému publiku spolu s naším nejvýznamnějším kytaristou Lubošem Andrštem. Zatím naposledy se před tuzemským publikem objevil 15. Července 2009.

Krále světového blues doprovodí britský kytarista John Mayall

Druhým bluesovým virtuózem, který se dnes objeví na pódiu v Kongresovém sále je John Mayall. Narodil v roce 1933 v britském Manchesteru a svou první kapelu Powerhouse Four založil hned po absolvování vojenské služby při studiu na vysoké škole. Slávu a uznání si postupně začal budovat jako doprovod amerických bluesmanů Johna Lee Hookera a Sonnyho Boye Williamsona při jejich turné po Velké Británii. V roce 1962 vytvořil spolu s baskytaristou Johnem McViem a kytaristou Berniem Watsonem skupinu Bluesbreakers. K této formaci se dokonce v roce 1966 připojil i Eric Clapton.

John Mayall v Praze

Roku 2005 byl vyznamenán Řádem britského impéria. Při děkovném proslovu k tomu skromně poznamenal, že je to pro něj nejdůležitější ocenění. „Toto je nejdůležitější cena, kterou jsem kdy dostal. Nikdy jsem neměl žádný hit, nevyhrál jsem Grammy, ani nejsem v Rock’n’rollové síni slávy.“