Dokument o obalu pro Coldplay od Míly Fürstové bude mít premiéru o víkendu

Přebal alba Coldplay Ghost Stories od Míly Fürstové

Přebal alba Coldplay Ghost Stories od Míly Fürstové Zdroj: Parlophone

Premiéra celovečerního dokumentu Křídla pro Coldplay o spolupráci české výtvarnice Míly Fürstové s britskou rockovou skupinou se uskuteční 2. února v pražském Rudolfinu. Dokument režiséra Petera Hirjaka, ve kterém vystupuje i frontman a zpěvák Coldplay Chris Martin, zachycuje okolnosti vzniku obalu desky Ghost Stories s dnes již proslulými křídly.

„Až do spolupráce s Coldplay byl můj tvůrčí proces vždy monologem. Tohle byla zcela nová zkušenost a výzva, do které jsem chtěla jít, protože se mi hudba a poetické texty Coldplay moc líbily,“ uvedla Fürstová. „Věděla jsem samozřejmě, že jsou velmi slavní, ale jak závratně úspěšní Coldplay jsou, mi došlo v momentě, kdy album Ghost Stories vydali a začali mě kontaktovat novináři z celého světa,“ dodala.

Díky vizualizacím, na kterých Coldplay na svých koncertech grafická díla Fürstové zobrazují, její tvorbu objevily desítky milionů lidí po celém světě.

„Přestože jsem už nějakou zkušenost s natáčením rozhovorů o mé práci jak v Anglii, tak v Čechách měla, při spolupráci s Peterem mi bylo od počátku jasné, že tohle bude jiné kafe. Peter je totiž vypravěč příběhů a básník, který drží kameru. Dokument senzitivně navigoval krajinou příběhu, jak ho objevoval a nebál se změnit směr. Původně chtěl natočit třicetiminutový dokument, ale svým neustálým hledáním objevoval víc a víc věcí kolem mé spolupráce s Coldplay a začínal zjišťovat, že má v ruce daleko bohatší materiál, než si myslel. A ve mně to vzbuzovalo radost, protože dobře vím, že když je umělec zapálený do příběhu, který vypráví, může vzniknout dílo s velkou hodnotou a univerzálním významem pro spoustu lidí,“ sdělila Fürstová.

Česká grafička a malířka žijící v Anglii prý nad nabídkou vytvořit podobu Ghost Stories, trochu váhala. Přesvědčilo ji, až když zpěvák Chris Martin řekl: „Dělej si, co chceš. My ti věříme.“ Příprava díla vzniklého technikou leptu trvala rok a půl. Členy Coldplay na její práci upozornil manažer Phil Harvey, který vlastnil její grafiky zakoupené v londýnské galerii. Podkladem pro křídla, která jsou na obalu desky se stala grafika Blue Dream III. Album Ghost Stories vyšlo 19. května 2014 a jen v roce vydání se ho prodalo 3,7 milionů kusů. Nahrávka získala nominací za Nejlepší popové album na cenách Grammy Awards.

V Česku se Fürstová jako autorka desítek kreseb, leptů a kombinovaných technik představila v roce 2015 v pražské Galerii Miro. Výstava s názvem Graphic Work měla podtitul Coldplay and Beyond.

Letos pětačtyřicetiletá Fürstová se v roce 2009 stala nejmladší členkou Královské akademie západní Anglie v Bristolu. Její díla má ve svých sbírkách i královna Alžběta II nebo zpěvák Mick Jagger. Před dvěma lety se podílela se i na obalu nahrávky Double Album Miroslava Žbirky.

Monografii Míly Fürstové nazvanou Všechny mé řeky loni vydalo nakladatelství Euromedia a protože je téměř vyprodaná, chystá její dotisk.