E15 z Varů: Začátek festivalu opanoval hudební skladatel James Newton Howard

Hudební skladatel James Newton Howard na tiskové konferenci v Praze.

Hudební skladatel James Newton Howard na tiskové konferenci v Praze. Zdroj: Jakub Poláček

James Newton Howard
Hudební skladatel James Newton Howard na tiskové konferenci v Praze.
Světoznámý skladatel James Newton Howard
Světoznámý skladatel James Newton Howard
5
Fotogalerie

Hvězdami filmových festivalů nemusejí být jen herecké celebrity. Dobrým důkazem je i americký hudební skladatel James Newton Howard, který se stal činorodou ozdobou prvního dne nejprestižnější domácí filmové akce – 52. Mezinárodního festivalu Karlovy Vary.

Šestašedesátiletý skladatel, muzikant a producent, který složil hudbu k více než stovce filmů, v pátek večer z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Své poděkování však James Newton Howard neadresoval vstřícným múzám, ale filmovému průmyslu. Při převzetí prestižní ceny prohlásil, že bez něj by jeho život vypadal jinak.

Rodák z kalifornského Los Angeles působí v Hollywoodu od roku 1975. Na svém kontě má osm nominací na Oscara a čtyři nominace na Zlatý glóbus. V roce 2008 byl vyhlášen nejlepším filmovým hudebním skladatelem v rámci ocenění World Soundtrack Awards. V témže roce se milovník rané tvorby Ludwiga van Beethovena podílel i na akčním thrilleru Temný rytíř. Jeden ze čtyř filmů, jejichž celkovö tržby přesáhly miliardu dolarů, Howardovi spolu s kolegou Hansem Zimmerem vynesl cenu Grammy.

Elegantní soška z Karlových Varů je nicméně prvním filmovým oceněním autora, jehož specialitou je rychlá práce. Howarda Shorea, známého díky chytlavé hudbě k sérii Pán prstenů, tak Howard při natáčení dobrodružného velkofilmu King Kong (2005) mohl nahradit na poslední chvíli. Na svém kontě má však tento skladatel desítky dalších populárních titulů. Patří mezi ně romantická komedie s jeho oblíbenou Julií Roberts, Pretty Woman (1990), duchařský thriller Šestý smysl (1999) či akční série Hunger Games (2012-2015).

Přiblížit svou práci festivalové veřejnosti se James Newton Howard rozhodl festivalové veřejnosti v Karlových Varech prostřednictvím kontaktního formátu Master Class. Ten se konal s moderátorským přispěním legendárního amerického historika Leonarda Maltina a skladatele Jana P. Muchowa. Howard s použitím ukázek názorně vylíčil třeba to, jak v úvodních titulcích fantasy Fantastická zvířata a kde je najít s vteřinovým timingem navázal na práci Johna Williamse v sérii o Harrym Potterovi.

Skladby z Fantastických zvířat zazněly i během první festivalové noci, kdy se čerstvě oceněný skladatel představil před karlovarským hotelem Thermal početnému publiku i coby dirigent Českého národního symfonického orchestru. S tím vystoupí i 19. listopadu v pražském Kongresovém centru.