Festivalu se nedaří bojovat s odlivem diváků, ale přibývá filmových tvůrců

MFF Karlovy Vary

MFF Karlovy Vary Zdroj: ctk

Vedení Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se v posledních letech nedokáže ubránit odlivu platících diváků. Vyplývá to ze statistik, které festival každoročně zveřejňuje.

Zatímco v předchozích letech se počet diváků snížil především kvůli nižšímu počtu projekcí, což byl důsledek záměrného zeštíhlování celé akce, v letošním roce je propad výraznější a vedle končícího mistrovství Evropy ve fotbale se na něm podepsalo také nevyzpytatelné počasí. Náhlé přívalové deště zkomplikovaly situaci především takzvaným batůžkářům, kteří volné chvíle trávili ve stanovém městečku.

Klíčový propad zaznamenal celkový počet akreditovaných diváků, který se oproti loňsku snížil o pět procent na 11 471. Odliv se konal především mezi běžnými festivalovými diváky (tedy majiteli festivalových passů), jejichž počet se vrátil na úroveň roku 2010. Naopak festival oproti předchozím letům přivítal výrazně více filmových tvůrců, jejichž počet vzrostl téměř o sto na 405, a také novinářů. Naopak mírný pokles zaznamenal počet filmových profesionálů, tedy také producentů či zástupců distribučních společností.

Dlouhodobá snaha týmu Jiřího Bartošky filmovou část festivalu zeštíhlit a zkvalitnit se projevuje na stále se snižujícím počtu filmových projekcí. Festival letos nabídl 410 filmových představení, tedy nejméně projekcí za poslední léta. Na rozdíl od předchozího ročníku to však nebylo na úkor počtu nabídnutých filmů, těch letos bylo 218 (zatímco loni jen 199).

 

 

 

 

Přestože se počet projekcí snížil jen o tři, propad celkového počtu vydaných vstupenek (součet vstupenek vydaných po předložení festivalového passu a vstupenek ve volném prodeji) byl výraznější. Oproti roku 2009, kdy celkový počet diváků projekcí vyšplhal na více než 131 tisíc, jich letos bylo o deset tisíc méně. Ve srovnání s loňským ročníkem, porovnatelným v počtu projekcí, to je propad o téměř pět tisíc diváků.

Konečná statistika návštěvnosti MFF KVKonečná statistika návštěvnosti MFF KV | E15