Filmová recenze: Rytíři spravedlnosti jsou krvavou pomstou po dánsku

DRSNÝ MADS. Oblíbený severský herec Mikkelsen se v novince ukazuje jako tvrdý voják, který nedokáže projevovat city.

DRSNÝ MADS. Oblíbený severský herec Mikkelsen se v novince ukazuje jako tvrdý voják, který nedokáže projevovat city. Zdroj: Zentropa Productions ApS

Tragikomedie Rytíři spravedlnosti s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli jsou krvavou pomstou po dánsku.
Tragikomedie Rytíři spravedlnosti s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli jsou krvavou pomstou po dánsku.
Tragikomedie Rytíři spravedlnosti s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli jsou krvavou pomstou po dánsku.
Tragikomedie Rytíři spravedlnosti s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli jsou krvavou pomstou po dánsku.
5
Fotogalerie

Stále zavřená kina znamenají, že filmové festivaly se pořád mohou odehrávat jenom on-line. Do prostoru virtuálního kina Edisonline se tak přesunula také přehlídka severských filmů z portfolia společnosti Film Europe zvaná Scandi. Ta i letos nabízí několik premiér. Dnes a v sobotu například novinku Anderse Thomase Jensena Rytíři spravedlnosti s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli.

Snímek měl doma v Dánsku premiéru v listopadu, jeho mezinárodní cestu ale otevře až 1. února zahájení prestižního festivalu v Rotterdamu. Čeští diváci tak patří k prvním, kteří příběh o pomstě uvidí.

Tak jak je u Jensenových režijních počinů zvykem a jak prokázal už ve filmech O kuřatech a lidech nebo Adamova jablka, i Rytíři spravedlnosti jsou černou tragikomedií plnou poněkud zvláštních outsiderů. Nikolaj Lie Kass, hvězda filmové detektivní série o oddělení Q, tu hraje statistika s chromou rukou, který nevěří v náhody. Určitě mu jako náhoda nepřipadá nehoda vlaku, při níž zemřel hlavní svědek v procesu s motorkářským gangem.

Mikkelsen se tu objeví jako drsný voják, který při stejném neštěstí přišel o manželku. Když se tohle duo seznámí a přiberou do party ještě dva zručné hackery s osobními problémy, vznikne nekonveční skupina s velmi přímočarým plánem pomsty.

Mikkelsenovu vojákovi, který nedokáže nenásilně truchlit, zůstala ještě dospívající dcera – ta jediná mezi excentriky se zbraní reprezentuje normalitu. Jensen se tu snaží spojit emoce hlubokého smutku a strachu s černohumornou krimi, ovšem nedaří se mu to tak obratně a přesvědčivě jako například jeho norskému kolegovi Hansi Petteru Molandovi ve filmu Boj sněžného pluhu s mafií. Díky spolehlivým výkonům Kaase a Mikkelsena lépe funguje melancholická část scénáře. Ta komická naráží na žánrová klišé, nepříliš objevný humor a postupně i na banalizující množství násilí.

I v novince alespoň zůstal humanistický základ, který Jensenovy autorské filmy i přes svou cynickou podivnost vždy mají. Také tito hrdinové potřebují pochopení a přátelství. Celý snímek se dá vykládat i jako svérázné varování před potlačováním svých problémů a odmítáním terapie.

Podívejte se na trailer filmu Rytíři spravedlnosti:

 

RYTÍŘI SPRAVEDLNOSTI (tragikomedie, Dánsko 2020, 116 min.)

Režie a scénář: Anders Thomas Jensen

Hrají: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadebergová, Nicolas Bro, Martin Finger

Hodnocení: 60%

Autorka je spolupracovnicí redakce