Filmová recenze: Střípky ženy jsou pitvou emocí

Vanessa Kirbyová si v roli truchlící matky mohla vyzkoušet celý rejstřík velkých emocí – což ji zařadilo mezi oscarové favoritky.

Vanessa Kirbyová si v roli truchlící matky mohla vyzkoušet celý rejstřík velkých emocí – což ji zařadilo mezi oscarové favoritky. Zdroj: Netflix

Začátkem ledna by v běžném roce začínala oscarová sezona s hvězdami a šampaňským na předávání Zlatých glóbů. Letos ale glóby zatím neoznámily ani nominace (to se stane 3. února), Oscary proběhnou až koncem dubna a představování kandidátů na sošky pro nejlepší filmy roku se koná poněkud plíživě, především pomocí VOD platforem.

Obzvlášť Netflix pomýšlí na větší oscarový zisk, možná i proto získal do svého portfolia drama Střípky ženy – poté co na festivalu v Benátkách vyneslo cenu pro nejlepší herečku Vanesse Kirbyové. Britka proslavená rolí princezny Margaret v prvních sezonách seriálu Koruna figuruje nyní i mezi oscarovými favoritkami.

Příběh ženy, která se musí vyrovnat se smrtí novorozené dcery, jí poskytl prostor pro nepřehlédnutelný emotivní výkon, který beze zbytku využila. Nejenže dokázala v úvodním záběru trvajícím 30 minut zahrát náročnou scénu domácího porodu. Její Martha poté prochází šokem, smutkem, hněvem, emancipací, smířením, scénář jí připravil i veřejný citový výlev. Kirbyová vše zvládá s expresivností na hraně snesitelnosti, ale stále s určitou základní přesvědčivostí. 

Snímek sám bohužel důvěryhodně příliš nepůsobí. A to i přesto, že ho jeho maďarští tvůrci Kornél Mundruczó a jeho žena Kata Wéberová vytvořili na základě vlastních zkušeností se ztrátou dítěte i podle skutečného maďarského soudního případu s porodní asistentkou.

Mundruczó se na festivalech prosadil díky nekonvenčnímu thrilleru Bílý bůh, v českých kinech se ukázal i jeho následující Měsíc Jupitera. Magický realismus svých evropských sociálních kritik nyní opustil pro sociální realismus v amerických reáliích, který se tu marně snaží napasovat do škatulky příliš intenzivního a umělého melodramatu a ozdobit symboly mostů a jablek.

Cestu Marthy k uzdravení a nové budoucnosti, která čítá i vyjasnění vztahů s brzy odcizeným partnerem (Shia LaBeouf) a s dominantní matkou v podání další oscarové kandidátky Ellen Burstynové, provázejí nevěrohodné dějové zvraty. A pitva vyhrocených emocí nakonec ústí ke zjednodušenému konci.

Podívejte se na trailer k filmu Střípky ženy:

 

STŘÍPKY ŽENY (drama, Kanada, Maďarsko, 2020, 126 min.)

Režie: Kornél Mundruczó

Scénář: Kata Wéberová

Hrají: Vanessa Kirbyová, Shia LaBeouf, Ellen Burstynová, Sarah Snooková

Hodnocení: 40 %

Autorka je spolupracovnicí redakce