Hřebejkova trilogie Zahradnictví stále nevykvetla

Zahradnictví: Dezertér

Zahradnictví: Dezertér Zdroj: cinemart

Zahradnictví: Dezertér
Zahradnictví: Dezertér
Zahradnictví: Dezertér
Zahradnictví: Dezertér
Zahradnictví: Dezertér
18
Fotogalerie

Trilogie Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Zahradnictví i ve druhém díle Dezertér zůstává neuspokojivě nedůsledná a povrchní. 

První vzpomínka na část postav z oblíbené komedie Pelíšky, Zahradnictví: Rodinný přítel, pohřbila melodrama o opětované, ale nemožné lásce v roztahaném shluku scén, v nichž nacistická okupace působila jako otravná nepříjemnost a celý film jako špatně nasvícená televizní inscenace.

Druhý díl Dezertér se odehrává za nástupu komunistického režimu, takže v něm vystupují karikatury zlých a hloupých komunistů a nafoukaných Rusů. Minulá doba tu opět přes všechny opravdu hezké účesy, šaty a interiéry nemá přesvědčivou patinu. Co hůř, postavy stále zůstávají jednorozměrné a bezbarvé, včetně hlavního hrdiny v podání Jiřího Macháčka.

Ten tu snaživě hraje jednoho z mužů, pro něž rodina reprezentuje hlavně jeho práci, v tomto případě kadeřnický a holičský salón. Znárodnění ho o něj připraví, což má spustit proměnu a zhroucení muže oslabeného zážitky z německého lágru. Stejně jako v Rodinném příteli, i tady ale potenciálně silné drama nevykvetlo.

Podívejte se na trailer k filmu 

Video placeholde
Zahradnictví: Dezertér • cinemart

Pokusy o komedii nejsou tak trapné jako v jedničce, ale pořád ruší a místo, aby z filmu vytvářely tragikomedii, rozřeďují drama. To už tak trpí nedůsledným vedením herců, dialogy fluktujícími mezi spisovnou, pseudodobovou mluvou a současnou hovorovou, stručnými i matoucími odkazy na dobové události (měnovou reformu zmíní voice over dcery Danušky, únorový puč nikdo). Martin Finger, který většinu předchozího filmu chyběl, začíná napodobovat Jiřího Kodeta z Pelíšků a trousí jeho hlášky.

Ondřej Sokol, představitel Rodinného přítele, se krátce vrátí v podivné závěrečné výměně dětských herců za dospělé. Náladu tu má nejvíc na starosti hudba Petra Ostrouchova, jejíž ústřední motiv zní melancholicky, až příliš na žánrovou nevyhraněnost snímku. Plodné a kdysi tak výrazné duo Hřebejk-Jarchovský se zdá překvapivě nedůsledné a bez nápadů.

Dezertér naštěstí už ztratil svou zbytečnou roztahanost, stále mu ale citelně chybí zásadní dramaturgický zásah. Druhý film je lepší než jeho předchůdce. Ovšem v podstatě jen díky tomu, že trvá o půl hodiny méně.

Zahradnictví: Dezertér

(tragikomedie, ČR 2017, 115 min)

Režie: Jan Hřebejk
Scénář: Petr Jarchovský
Hrají: Jiří Macháček, Gabriela Míčová, Martin Finger, Anna Geislerová
Premiéra: 28. 9.
Hodnocení: 40 %