Hvězdné války čeká pokračování, Disney koupil Lucasfilm

Duchovní otec Hvězdných válek s jedním z klonovaných vojáků Impéria.

Duchovní otec Hvězdných válek s jedním z klonovaných vojáků Impéria. Zdroj: Profimedia

Společnost Walt Disney se dohodla s tvůrcem slavné filmové série Hvězdné války Georgem Lucasem na koupi jeho produkční společnosti Lucasfilm. Zaplatí za ni 4,05 miliardy dolarů (asi 78 miliard korun). Včera ve večerních hodinách to oznámil mediálně-zábavní koncern.

„Je načase, abych předal Hvězdné války nové generaci filmařů,“ uvedl k transakci Lucas. Režisér přitom vznik dalších filmových dílů vesmírné ságy dlouhá léta odmítal. Společnost Disney ve sdělení dodala, že chystá další tři epizody Hvězdných válek. Sedmý díl, by se měl dostat do kin v roce 2015.

Lucas přitom bude během natáčení nových epizod působit jako tvůrčí poradce. Disney uvedla, že další epizody série se plánují po dvou až třech letech.

Z prvních ohlasů na sociálních sítích je patrná obava, zda se společnosti podaří udržet slavnou sérii na dostatečné kvalitativní úrovni. Faktem je, že jeden z posledních vesmírných opusů filmové společnosti Disney, film John Carter: Mezi dvěma světy, patřil s ohledem na tržby k letošním největším průšvihům ve filmové branži. Film spolykal zhruba 250 milionů dolarů při přípravě a dalších 100 milionů investovalo studio do reklamy. V kinech přitom celosvětově utržil pouze 282 milionů dolarů.

Dohodou se Lucasfilm dostává pod vlajku Disney spolu s dalšími filmovými a mediálními značkami jako Pixar, Marvel, ESPN a ABC. Šéfkou Lucasfilm se stane Kathleen Kennedyová, která nyní vede firmu společně s Lucasem.

Disney zhruba polovinu ceny zaplatí v hotovosti. Zbytek bude při uzavření akvizice financovat vydáním zhruba 40 milionů nových akcií. V ceně je i získání slavného trikového studia Industrial Light & Magic.

Lucasfilm založil Lucas v roce 1971. Vedle Hvězdných válek má na kontě například sérii o Indianu Jonesovi. Nyní se společnost kvůli rostoucím filmovým rozpočtům zabývá spíše televizní tvorbou.