Karel Gott bude mít státní pohřeb. Vláda rozhodla i o státním smutku

Zhruba třetinu zpěvákova repertoáru tvořily písně v němčině, Gott ale zpíval i anglicky, italsky, španělsky, latinsky, rusky, slovensky, maďarsky a dokonce i v jidiš

Zhruba třetinu zpěvákova repertoáru tvořily písně v němčině, Gott ale zpíval i anglicky, italsky, španělsky, latinsky, rusky, slovensky, maďarsky a dokonce i v jidiš Zdroj: Profimedia

Diskografie Karla Gotta čítala na tři stovky alb, vydaných v tuzemsku i v zahraničí
Supraphon eviduje na 1300 nahrávek Gottových písní. Podle stránek fanoušků čítal jeho repertoár přes 2500 písní, včetně různých verzí jedné písně a včetně také asi dvou stovek duetů, které nazpíval například s Helenou Vondráčkovou, Evou Pilarovou, Lucií Bílou nebo Evou Urbanovou.
Konec 60. let v německé televizní show
Karel Gott
Návrat z Las Vegas v roce 1967
15
Fotogalerie

Česká republika se rozloučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem státním pohřbem. Den pohřbu bude rovněž dnem státního smutku. Na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) to na mimořádném jednání schválila vláda. 

Rozhodnutí je podmíněno souhlasem Gottovy rodiny. Zpěvák zemřel ve věku 80 let v úterý krátce před půlnocí doma v kruhu své rodiny. Úmrtí Karla Gotta je podle českých politiků zármutkem všech. O smrti české popové legendy informují i neměcké zpravodajské servery. Francouzská zpravodajská agentura AFP ho označila za Sinatru východu.

ONLINE: Pohřeb Karla Gotta (†80) >>>

Úmrtí zpěváka Karla Gotta je nesmírně zarmucující zpráva pro celé Česko. Prostřednictvím svého mluvčího to uvedl prezident Miloš Zeman. Gott se podle něj rozdával druhým, daroval svůj život celým generacím.

Populární zpěvák zemřel v úterý před půlnocí ve věku 80 let doma v kruhu své rodiny.

Zeman letos uvedl, že zvažuje, že Gottovi udělí vyšší státní vyznamenání. Řekl ale, že by zpěváka ocenil až v příštím roce, aby si mohl cenu osobně převzít, když se letos potýká se zdravotními komplikacemi.

Zlatý hlas z Prahy utichl navždy. Zpěvák Karel Gott zemřel po dlouhé nemoci ve věku 80 let>>

Na smrt Karla Gotta reagoval i premiér Andrej Babiš (ANO), který ho na Twitteru označil za jednoho z největších Čechů. Babiš chce navrhnout státní pohřeb a v den pohřbu státní smutek.

Podle Jana Hamáčka (ČSSD) Gott celý život rozdával radost, bude všem chybět. Šéf ODS Fiala označil Gottův úspěch za jedinečný a těžko opakovatelný.

Rodině a blízkým popřála upřímnou soustrats na Twitteru i česká eurokomisařka Eva Jourová.

Zprávu o Gottově úmrtí vysílají hlavní německé televize, kondolence přicházejí i z ostatních států

O úmrtí Karla Gotta informují ve speciálních hlášeních všechny hlavní německé zpravodajské televize i weby. Pro řadu z nich je to dnes zpráva číslo jedna. Český zpěvák má v Německu dodnes řadu fanoušků.

Jako o "přelomové zprávě" (breaking news) dnes o Gottově smrti informovaly například televize n-tv a Welt nebo weby veřejnoprávní televize ARD, magazínu Spiegel či listů Süddeutsche Zeitung a Bild.

VYSÍLÁME: O životě i smrti Karla Gotta (†80) se speciálními hosty a unikátními dokumenty >>>

Právě web nejčtenějších německých novin patří k těm, kde je zpráva o úmrtí zpěváka tou hlavní. "Karel Gott je mrtvý," píše velkým písmem Bild, který informaci doplnil černobílou fotografií české hvězdy. Podobně jako další média připomíná Gotta jako "Zlatý hlas z Prahy", který se proslavil mimo jiné písní Včelka Mája, kterou i v Německu zná několik generací posluchačů.

"V Karlu Gottovi zemřel velký tenor a zpěvák populární hudby," konstatuje Bild a připomíná, že Gott, který v poslední době bojoval s akutní leukémií, za svůj život prodal přes 50 milionů nahrávek.

Zemřel Karel Gott (†80): reakce slavných osobností

Karel Gott (†80): Fotil se jako fotbalista, miloval hokej i koně >>>

Kde bude mít Gott hrob? Vdova Ivana promluvila! >>>