Karlovarský festival nakrátko zpřístupnil uzavřené budovy

festival Karlovy Vary

festival Karlovy Vary Zdroj: ctk

Mnoho akcí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se odehrává v místech, která jsou jinak veřejnosti nepřístupná. Platí to zejména o historických Císařských lázních nebo secesní budově bývalé spořitelny vedle Vřídelní kolonády.

Po festivalu, který končí v sobotu, se budovy pro veřejnost opět uzavřou a není jisté, zda tomu tak nezůstane i pro příští ročník festivalu. Například v Císařských lázních možná konečně začne rekonstrukce.

Císařské lázně, jejichž vlastníkem je Karlovarský kraj, jsou spojeny s festivalem řadu let. Nejdříve se tu konaly noční hudební produkce. V roce 2006 tady ale začalo při MFF hořet ve sklepních prostorách. Naštěstí vzplál pouze starý odpad, a škody proto byly zanedbatelné. Při posledních ročnících festivalu už slouží lázně jen uzavřené společnosti. Co bude příští rok, nikdo neví. „Rekonstrukce objektu se chystá řadu let a intenzivně sháníme peníze,“ uvedl hejtman Josef Novotný.

Kraj přislíbil, že hned po skončení filmového festivalu zpřístupní alespoň nakrátko Císařské lázně pro veřejnost, aby lidé viděli, v jakém jsou stavu. To patrně nelze čekat u druhého z historických objektů, secesní spořitelny. Dům je značně zchátralý a jeho vlastník zatím situaci příliš neřeší. Šance dostat se do budovy byla pouze o festivalu, kdy se dvě patra změnila v klub Aeroport, na jehož provozu se podílí společnost Aerofilms. Její zástupce Jiří Šebesta uvedl, že klub takto funguje na MFF asi naposledy.

Poněkud složitá situace je i v případě dalšího objektu, kde se odehrává i letos festivalový program. Historické Lázně III slouží nejen jako jeden z projekčních sálů, ale letos je tady i několik výstav. O budovu se dohadují město se společností Veso, která ji měla v pronájmu a posléze od města odkoupila. Nové vedení radnice ale prodej napadlo u soudu a spor vyhrálo. V současnosti pokračují jednání o tom, jakým způsobem situaci urovnat.