Landovo turné vydělává miliony

Daniel Landa

Daniel Landa Zdroj: CTK/Jaroslav Ozana

Značka Daniel Landa má stále vysoký komerční potenciál. Zpěvákovo nejnovější turné Vozová hradba, které začalo minulý týden v Ostravě, se podle všeho stane nejúspěšnější koncertní akcí podzimu. Všechny čtyři koncerty, které jsou umístěny do velkokapacitních hal, se přiblížily nebo blíží vyprodání, což představuje celkový prodej skoro 40 tisíc lístků.

Tržby turné se tak podle propočtu deníku E15 pohybují mezi 25 až 30 miliony korun. „Koncert v Praze je téměř vyprodán, stejně jako v Brně, v Pardubicích je prodáno kolem sedmi tisíc lístků,“ uvedla mluvčí turné Uljana Donátová s tím, že informace se vztahují k 31. říjnu. Od té doby se prodaly další stovky lístků.

Uvedené tržby samozřejmě nejsou Landovým čistým příjmem. Část peněz si strhnou prodejci vstupenek, miliony korun je třeba zaplatit za bezpečnostní službu, stavbu pódia a osvětlení, filmové projekce, efekty, najaté hudebníky a dětský pěvecký sbor. Velkým nákladem je pronájem hal.

Jak pro deník E15 uvedl pořadatel, který si nepřál uvést jméno, například základní nájem pražské Sportovní haly na den přijde zhruba na 300 tisíc korun, k tomu se pak připočítává poplatek za každého návštěvníka. Celková částka se tak může vyšplhat až na 1,2 milionu korun.

Vysoký zájem o turné se odrazil i v dobrém prodeji merchandisingu. Landova firma 2Landa (vlastní ji napůl se ženou Mirjam Landa) fanouškům nabídla čtyři trika, kterých se prodaly stovky kusů. Hudební vydavatelství EMI zase přichystalo znovuvydání všech Landových studiových alb.

Landa je vedle Jaromíra Nohavici, Kabátů, Tří sester, Chinaski, Karla Gotta nebo Lucie jedním z komerčně nejúspěšnějších hudebníků Česka. Kupříkladu v roce 2007 se jeho album Kvaska stala nejprodávanější tuzemskou deskou v kategorii zpěváci s více než 26 tisíci prodanými nosiči. Landa doposud na českém trhu prodal přes jeden milion nosičů svých sólových nahrávek. Je i úspěšným autorem muzikálů, na kontě má tituly Krysař, Tajemství, Touha a Tajemství Zlatého draka.