Láska, válka i lehké ženy ve francouzských filmech

Válka za války. Festival v předstihu ukáže i novou verzi
milované dětské knížky Knoflíková válka, která do běžné
distribuce vstoupí na počátku února příštího roku

Válka za války. Festival v předstihu ukáže i novou verzi milované dětské knížky Knoflíková válka, která do běžné distribuce vstoupí na počátku února příštího roku Zdroj: hce

Deset předpremiér a skoro třicet dalších filmů nabízí 14. ročník Festivalu francouzského filmu, který začíná dnes večer v Praze a v menším měřítku i v Brně a dalších městech České republiky. Jako zahajovací snímek byl vybrán ten, který zakončoval festival v Cannes, Milovaní. Novinka Christopha Honorého, od nějž se tu loni hrál nevšední milostný příběh Krásná Junie, vznikla v české koprodukci, a proto v ní vedle Catherine Deneuve hraje třeba i Miloš Forman.

I toto je film o lásce, radostné i drásající, vyprávěný napříč dekádami a městy a s muzikálovým nádechem. S Milovanými do kin den po konci festivalu, 1. prosince, vstoupí i další kousky z Cannes, pohled do veřejného domu za Belle epoque Nevěstinec a milostná Víla. Dále teskně komická odysea Konec Roberta Mitchuma, drama o skutečném únosu letadla v roce 1994 Přepadení a film o zázraku a nové šanci Lurdy, který měl premiéru na předloňském benátském festivalu. V distribuci se příští rok setkáme i s novinkou Aki Kaurismakiho Le Havre, nominovanou na čtyři Evropské filmové ceny, love story Láska a modřiny, novou verzí Knoflíkové války a dramatem o rodičích s nemocným dítětem A válka je tady, které Francie letos vyslala do bojů o Oskara.

Tituly, jež budou soutěžit o diváckou cenu, opět vybrali čeští filmoví kritici. Ani mezi nimi nechybějí filmy z Cannes, třeba Dobývání moci odkrývající zákulisí prezidentských voleb, které v roce 2007 vyhrál Nicolas Sarkozy. Nebo Johanka v zajetí, další pohled na fascinující osud Johanky z Arku. Diváci Krásné Junie můžou porovnat, jak stejnou románovou předlohu ze 17. století zpracovali studenti z přistěhovaleckých rodin, v dokumentu My, kněžny de Cléves. Nová sekce Arte představí pět filmů, z produkce televize Arte France, dva z nich od mladé režisérky Mii Hansen-Löveové, známé i jako herečky z filmů Oliviera Assayase. Díky snímkům z nabídky Asociace českých filmových klubů, Věčný návrat a Orfeus, festival připomene i osobnost Jeana Maraise.

Program doplňuje Večer krátkých filmů a filmy s francouzskou koprodukcí, které už česká kina znají, jako Tři mušketýři nebo Melancholie. K festivalu patří i výstava karikaturisty Plantu, který publikuje kreslené komentáře ke světovým událostem v deníku Le Monde. Během listopadu je několik desítek z nich k vidění v pasáži Lucerna, ve stejnojmenném kině, v sálech Světozoru a v Kině 35 Francouzského institutu se promítají filmy v Praze.

Festival francouzského filmu

» Milovaní (režie Christophe Honoré)

» A válka je tady (režie Valérie Donzelliová)

» Johanka v zajetí (režie Phillippe Ramos)

» My, kněžny de Cléves (režie Regis Sauder)

» Knoflíková válka (režie Christophe Barratier)

Autorka je spolupracovnicí redakce