Legendární West Side Story zahájí proměněný Projekt 100

West Side Story

West Side Story Zdroj: projekt 100

Deset Oskarů, nezapomenutelná hudba Leonarda Bernsteina, krásný příběh inspirovaný Shakespearovou tragédií Romeo a Julie a společenskými změnami přelomu padesátých a šedesátých let minulého století. To je West Side Story režisérů Roberta Wiseho a Jeroma Robbinse z roku 1961, jehož projekce dnes večer v pražském kině Lucerna zahájí již 18. ročník filmové přehlídky Projekt 100.

Letošní ročník však nabízí tolik koncepčních změn, že jde o téměř novou přehlídku. Nový tým pod vedením Ivy Hejlíčkové reaguje na změněnou distribuční situaci a místo souboru zhruba deseti filmů najednou (jak bylo v předchozích ročnících zvykem) chce během roku uvést do kin postupně jen čtyři snímky. Navíc většinou v digitálních kopiích, nikoli na klasických filmových 35mm.

Diváci se tak vedle West Side Story mohou těšit na Kaurismäkiho variaci Pucciniho opery Bohémský život (1992), kultovní britský snímek Trainspotting, který v roce 1996 natočil Danny Boyle, a v létě do kin dorazí restaurovaná kopie Sedmikrásek Věry Chytilové (1966).

Projekt 100 2012

Leden – americká klasika (West Side Story, režie Robert Wise, Jerome Robbins, 1961)

Březen – evropská klasika (Bohémský život, režie Aki Kaurismäki, 1992)

Květen – kultovní filmy 90. let (Trainspotting, režie Danny Boyle, 1996)

Červenec – česká klasika (Sedmikrásky, režie Věra Chytilová, 1966)