Londýnské Národní divadlo vyšle do světa další dvě hry

Umělec a diktátor. Alex Jennings a Simon Russell Beale se dnes večer představí jako Bulgakov a Stalin

Umělec a diktátor. Alex Jennings a Simon Russell Beale se dnes večer představí jako Bulgakov a Stalin Zdroj: aerofilms

O další dva tituly se rozrostla třetí sezona projektu NT Live, série přímých přenosů z londýnského Národního divadla do kin různě po světě. Kromě už ohlášené modernizace Shakespearovy Komedie omylů, kterou v Praze odvysílá 1. března kino Aero, se i čeští diváci mohou těšit ještě na hry Travelling Light a Omyly jedné noci.

Travelling Night, připravená k přenosu na 9. února, je nová hra Nicholase Wrighta, muže, který na divadlo adaptoval Pullmanovu kontroverzní fantasy trilogii Jeho temné esence. Vtipný příběh z doby rodící se kinematografie vzdává poctu imigrantům z východní Evropy, kteří na začátku 20. století pronikli do Hollywoodu.

Komedie mravů Omyl jedné noci pochází už z 18. století, kdy ji napsal Ir Oliver Goldsmith. Hlavními hrdiny stále populární a několikrát zfilmované veselohry jsou mladík, který se příliš stydí před urozenými ženami, a zámožná dívka, jež se proto vydává za služebnou. Promítání je naplánováno na 29. března. Už dnes od 19.45 hodin v Bio Oko NT Live pokračuje novinkou scenáristy Trainspottingu Johna Hodge Spolupracovníci. Hra se opírá o fakta, ale plynule přechází k absurditě a snovým představám, v nichž si vymění místa Stalin a Michail Bulgakov. Slavný spisovatel musí v roce 1938 napsat představení oslavující Stalinovy šedesátiny. Aby úkol zvládl, doslova se upíše ďáblovi. Z kredence se pak vynořuje Stalin a začne surrealistická, znepokojující černá komedie s kabaretními výstupy. Režíroval ji Nicholas Hytner, umělecký šéf Národního divadla v Londýně.

Autorka je spolupracovnicí redakce