Miliardář Abramovič koupil cennou sbírku děl konceptuálního umělce Kabakova

Miliardář Roman Abramovič a zakladatelka uměleckého centra „Garáž“ Darja Žukovová koupili velkou sbírku děl Ilji Kabakova. Informaci přinesla agentura Bloomberg s odvoláním na umělcovu manželku Emilii Kabakovovou.

Prodávajícím byl Američan John Stewart, který sbíral díla moskevského konceptualismu asi 20 let. Výše transakce není známa, ale odborníci na trhu s uměním říkají, že sbírka asi 40 prací, kterou se v průběhu let pokoušeli prodat, by mohla mít cenu v rozpětí 30-60 milionů dolarů.

Většinu prodaných obrazů vytvořil jeden z patriarchů moskevského konceptualismu Kabakov ještě před svou emigrací na Západ v roce 1987. Jsou mezi nimi i výtvory ze série „Svátky“. Sbírka rovněž obsahuje Kabakovova alba včetně osmi alb slavné série „10 postav“ (dvě ma ještě pařížské Centre Pompidou).

Nejdražší žijící umělec Ruska

Emilia Kabakovová řekl, že prodaná sbírka je jedna z největších světových sbírek děl jejího manžela, zároveň je vysoce kvalitní a umělecky významná. Podle Kabakovové Abramovičova koupě konečně rozptýlila její obavy z toho, že tak cenná sbírka po dlouhou dobu čekala na kupce. Nyní je podle umělcovy ženy její hodnota opět stvrzena.

Ilja Kabakov drží titul nejdražší žijící umělec Ruska, na který dosáhl v roce 2008, kdy se jeho „Brouk“ prodal v aukci za 2,9 milionu liber (5,8 milionu dolarů). Kurátorka a sběratelka Natalia Kolodzejová připomněla, že Stewartova sbírka Kabakova obsahovala díla cenově srovnatelná s „Broukem“. Kdyby se je Abramovič rozhodl v budoucnu prodat, tyto peníze by za ně určitě dostal.

Darja Žukovová uspořádala před pěti roky ve své moskevské galerii Garáž Kabakovovu první retrospektivní výstavu v Rusku.