Muzeum filmového mága Karla Zemana otevře v sobotu

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: CTK

Tajemství filmových triků mistra tohoto oboru Karla Zemana poodhalí zájemcům muzeum nesoucí jeho jméno. Pro veřejnost bude otevřeno v sobotu 6. října dopoledne v prostorách Saského dvora u Karlova mostu v Praze.

Muzeum návštěvníky seznámí s původními nákresy scén, fotodokumentací z natáčení a filmovými postupy tohoto režiséra a výtvarníka. Expozice je zčásti interaktivní - lidé uvidí dobové ateliéry, kde si vyzkouší filmové triky, které používal. Na vlastních fotoaparátech či videokamerách přitom poznají, jak fungují. A tak se budou moci vznést na létajícím stroji, projít se po měsíci Barona Prášila či ovládnout ponorku z Vynálezu zkázy.

Autoři expozice Jakub Fabel a Ondřej Beránek přišli s myšlenkou realizovat tento projekt před dvěma lety, pronajali si objekt a zapůjčili si množství autentických exponátů. Režisérova dcera žijící v Kanadě Ludmila Zemanová jim poskytla osobní archiv a dohlížela, aby informace k dílu i životu tohoto filmaře byly objektivní a fakticky správné.

„Tato myšlenka mě zaujala, ocenila jsem i nápad vydat filmy mého otce na DVD. Tím spíš, že jeho dílo je všude ve světě populární,“ řekla Zemanová na dnešní prezentaci. Expozice se bude vyvíjet a rozšiřovat. Už o Vánocích vyjdou první tři snímky na DVD. Na jejich rekonstrukci i na počítačových animacích jednotlivých triků se podílela společnost UPP. V budoucnu se počítá s vybudováním malého projekčního sálu a s dalšími triky, které si návštěvníci osobně vyzkoušejí. Expozicí je už za pár týdnů provedou tablety s informacemi v cizích jazycích.

Zakladatelé muzea na společné fotografii s vnučkou filmového čaroděje Karla Zemana.Zakladatelé muzea na společné fotografii s vnučkou filmového čaroděje Karla Zemana. | CTK

„V budoucnu se muzeum stane institucí uchovávající a propagující odkaz Karla Zemana. Nabídne široké spektrum aktivit pro laickou i odbornou veřejnost z Čech i ze zahraničí,“ řekl v pátek ČTK ředitel muzea Jakub Matějka.

Muzeum je umístěno na hranici Kampy a Malé Strany. Dvůr je součástí souboru domů, který věnoval Karel IV. saským vévodům jako dědičný majetek; dodnes si zachoval jedinečnou historickou atmosféru. Součástí objektu je unikátní výstup na Čertovku; i ten je využit k ukázce filmových triků.

Na projektu muzea se podílely společnost C&COM Advertising jako vlastník agentury Aurapont, Punk Film působící v oblasti audiovizuální produkce a Zemanova rodina. Investice činila pět milionů korun.

Jeden z nejvýznamnějších českých režisérů, scenáristů a výtvarníků Karel Zeman se narodil v roce 1910, zemřel v roce 1989. Jeho nejslavnějšími snímky jsou Cesta do pravěku, Vynález zkázy a Baron Prášil. Byl držitelem mnoha vyznamenání a získal řadu cen a uznání na světových festivalech. O tom, že má mnoho obdivovatelů na celém světě, svědčí i tento japonský trailer na filmy Baron Prášil a Vynález zkázy…