Na karlovarský filmový festival přijede Helen Mirrenová

Helen Mirrenová

Helen Mirrenová Zdroj: Profimedia.cz

Britská oscarová herečka Helen Mirrenová bude hostem mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Mluvčí přehlídky Uljana Donátová oznámila, že při slavnostním zahájení 47. ročníku převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Mirrenová přijede do Varů s manželem, americkým režisérem a producentem Taylorem Hackfordem, s nímž se seznámila při práci na filmu Bílé noci. Hackford je držitelem Oscara za krátký film Teenage Father.

„Helen Mirrenová uvede na karlovarském festivalu film The Door, v němž ztvárnila hlavní úlohu pod vedením maďarského režiséra Istvána Szabóa, loňského prezidenta mezinárodní poroty MFF v Karlových Varech,“ dodala Donátová. Festival se letos uskuteční od 29. června do 7. července.

Prvního Oscara získala Mirrenová až v jednašedesáti letech za ztvárnění Alžběty II. ve filmu Královna. Nominována byla také za role ve snímcích Šílenství krále Jiřího, Gosford Park a The Last Station. Do důchodu se tato živoucí britská herecká legenda zatím rozhodně nechystá, i když vzápětí po návštěvě Karlových Varů oslaví sedmašedesátiny.

Helen Mirrenová ve filmu CaligulaHelen Mirrenová ve filmu Caligula | Profimedia.czHelen Mirrenová ve filmu Caligula

Helen Mirrenová pochází z britsko-ruské rodiny, její otec se původně jmenoval Mironov a byl potomkem významné šlechty. Jeho předkové sloužili carovi jako diplomaté a vojevůdci. Rodiče chtěli mít z Helen učitelku, ta se však od vysněného herectví nenechala odradit. Už v mládí se stala členkou slavné Královské shakespearovské společnosti a od 60. let se objevovala ve filmu.

Skandál vyvolal odvážný snímek režiséra Tinto Brasse Caligula z roku 1979, kde ztvárnila jednu z hlavních rolí. Dále hrála například v Holkách z kalendáře, v thrilleru Na odstřel, Dluh a mnoha dalších. Televizní diváci jí znají z britského detektivního seriálu Hlavní podezřelý. Mirrenová je často chválená za svůj módní vkus, za šaty prý ale moc neutrácí a nakupuje ráda na dobročinných bazarech. Netají se tím, že v mládí vyzkoušela kokain a LSD. Také prý plánuje napsat knihu o sexu ve zralém věku a pravidelně boduje v anketách o nejpřitažlivější seniorku.