Na newyorské české slavnosti vystoupí Skyline a Please the Trees

Skyline

Skyline

(VIDEO) Skupiny Skyline a Please the Trees budou letos hlavními hvězdami tradičního českého festivalu na Manhattanu v New Yorku. Akce, která každoročně přiláká tisíce lidí, kromě toho nabídne třeba i soutěže pro děti či tombolu o zájezd do Prahy. Informovalo o tom newyorské České centrum.

Na akci v manhattanské čtvrti Upper East Side, kterou bude moderovat herečka Zuzana Stivínová, vystoupí i žáci české a slovenské školy v Astorii v Queensu, folklorní soubor Pajtáši či loutkové divadlo. Na rozdíl od minulých ročníků se dnes nekoná u sídla české mise při Organizaci spojených národů, ale o kus jižněji v ulici, v níž sídlí český konzulát a České centrum.

„V letošním roce bude festival poprvé na 73. ulici mezi První a Druhou Avenue, tedy v oblasti, kde stojí Česká národní budova a kde sídlí i České centrum. Doufáme, že se nám podaří vrátit tomuto místu něco z jeho české historie,“ uvedla ředitelka Českého centra Pavla Niklová. V této části města byla totiž v minulosti i česká čtvrť s českými restauracemi, obchody a organizacemi.

Na pouliční akci se, jak je v New Yorku pravidlem, nesmí pít alkoholické nápoje. Vzhledem k tomu, že letošní ročník sponzoruje jeden český pivovar, budou si zájemci moci pivo dát přímo v sídle Českého centra, kterým je Česká národní budova. V jejích prostorách se po festivalu bude konat i večírek, na němž opět zahrají kapely Skyline a Please the Trees.

Skyline - You don't know me

Český pouliční festival v New Yorku se poprvé uskutečnil v roce 1998 u příležitosti 80. výročí založení samostatného Československa. Slavnosti, na které lze ochutnat mnoho českých či slovenských jídel, se každoročně účastní několik tisíc lidí a za dobu, co se koná, už si našla své příznivce.

Please The Trees - Wrong Along

Pouliční festivaly národnostních menšin jsou newyorskou specialitou. K těm nejslavnějším patří irský průvod na den svatého Patrika či slavnosti Portoričanů nebo newyorských Italů.