Národní divadlo povede nynější šéf divadla v Plzni

Jan Burian, dosavadní ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni

Jan Burian, dosavadní ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Zdroj: CTK

Národní divadlo povede od srpna dosavadní ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Jan Burian. Ministryně kultury Alena Hanáková dnes podepsala jeho jmenování, potvrdil Jan Vondryska z tiskového odboru ministerstva. Do 31. července bude v čele české první scény dočasně pověřený provozně-technický ředitel Václav Pelouch, který ji vede po náhlém a kritizovaném odvolání Ondřeje Černého v září loňského roku.

Jmenování Buriana doporučil ministryni kultury tým expertů, který se situací v této instituci od loňského roku zabýval. Skupina odborníků doporučila Buriana jako jediného kandidáta, oznámilo ministerstvo kultury. Zároveň vypracovala návrh transformace Národního divadla, které bylo sloučeno se Státní operou, a navrhla jeho budoucí směřování.

Odborníci se v závěrečné zprávě vyslovili pro odstranění zastaralých principů řízení příspěvkové organizace i přímé závislosti Národního divadla na státní správě. Národní divadlo ale bude prozatím nadále příspěvkovou organizací zřizovanou státem - jinou formu právní subjektivity totiž neumožňuje tuzemská legislativa.

Černého ministryně odvolala 7. září 2012, mandát mu měl skončit 31. března letošního roku. Přesné důvody jeho odvolání ministerstvo dodnes neuvedlo, proti těm, jimiž úřad svůj krok zdůvodňoval, se Černý ohradil.

Tým expertů, který pak měl najít řešení situace, tvoří Jan Hančil (děkan DAMU), Jiří Šesták (senátor, ředitel Jihočeského divadla České Budějovice), Stanislav Moša (ředitel Městského divadla Brno), Bohumil Nekolný (analytik Institutu umění - Divadelního ústavu), Václav Riedlbauch (pedagog HAMU a VŠE) a dramatik Milan Uhde.