Není čas zemřít: Nová bondovka je velkolepá, emotivní, a hlavně zábavná

Světová premiéra nové bondovky Není čas zemřít v londýnské Royal Albert Hall 28. září 2021.

Světová premiéra nové bondovky Není čas zemřít v londýnské Royal Albert Hall 28. září 2021. Zdroj: ČTK / AP / Joel C Ryan

Na konci Spectre se James Bond (D. Craig) zamiloval do Madeleine Swannové (L. Seydouxová). Romantická idyla mu v další bondovce Není čas zemřít ale nemůže vydržet.
Světová premiéra nové bondovky Není čas zemřít v londýnské Royal Albert Hall 28. září 2021. Na snímku Daniel Craig.
Světová premiéra nové bondovky Není čas zemřít v londýnské Royal Albert Hall 28. září 2021. Na snímku v rozhovoru princ Charles a Daniel Craig.
Světová premiéra nové bondovky Není čas zemřít v londýnské Royal Albert Hall 28. září 2021. Na snímku herci Lashana Lynchová, Daniel Craig, Léa Seydouxová a režisér Cary Fukunaga.
Světová premiéra nové bondovky Není čas zemřít v londýnské Royal Albert Hall 28. září 2021.Na snímku v rozhovoru princ William s Danielem Craigem, v pozadí Kate, vévodkyně z Cambridge.
16
Fotogalerie

Daniel Craig ukazuje, proč je tím nejlepším agentem 007, v zábavné i překvapivě emotivní nové bondovce Není čas zemřít, která s gustem završuje modernizaci Jamese Bonda.

Čas hraje v pětadvacáté oficiální bondovce, jejíž premiéru výměna režiséra a pandemie odložily o dva roky, stěžejní roli. Nejen v podobě odpočtu před velkolepým výbuchem na konec nebo neobvyklého flashbacku na úvod. Čas připomíná i minulost, které se hlavní hrdinové nedokážou zbavit. A prožití času, ten rozdíl mezi životem a prázdnou existencí, se tu kupodivu stává klíčovou otázkou pro samotného Bonda.

Ne že by očekávaná novinka Není čas zemřít zapomněla na specifika své značky. Opět tu jde o záchranu světa před zlým megalomanským plánem, tentokrát zahrnujícím biologickou zbraň napadající DNA určené oběti.

Nový padouch bohužel zapadne jako další z řady superschopných, bohatých a narušených jedinců, který se náhle zjeví a tvrdí, že je s příběhem vlastně spjat už roky. I když ho Rami Malek hraje s mrazivým klidem, jeho schopnostem přelstít samotný Spectre se těžko věří. Také jeho skrývané spojení s Bondovou láskou Madeleine Swannovou vyznívá poměrně banálně na to, kolik dramatu se kolem toho nadělá.

Podívejte se na oficiální trailer k bondovce Není čas zemřít:

Padouši slouží ve filmech s Bondem Daniela Craiga jako reprezentanti nebezpečí jeho povolání a jeho života. Hlavní hvězdou tu nejsou ani velké akční scény, které v novince uspokojí, i když nevzruší novotou či vynalézavostí. Nové, moderní bondovky ovládá především Craig, ve své poslední misi dokonce ještě výrazněji než předtím.

Novinka se jako jubilejní díl láskyplně vrací i do minulosti celé série pomocí nevtíravých vizuálních, slovních i hudebních odkazů. Zároveň tak těsně navazuje na předchozí snímky s Craigem – jejichž děj je tak lepší osvěžit si předem –, že je vyděluje jako samostatnou pentalogii. Pětice Casino Royale, Quantum of Solace, Skyfall, Spectre a Není čas zemřít přetvořila Bonda do podoby nového agenta pro novou, méně černobílou a přehlednou dobu.

Ze vždy elegantního nezničitelného špióna se James Bond stal mužem, který se už nevyhne šrámům, roztrhanému obleku, rozmlácenému autu ani zklamání, prázdnotě, omylům, lásce a slzám. Craig zvlášť v tomto snímku má prostor i na herectví s překvapivě efektivním účinkem.

Americký režisér Cary Joji Fukunaga (Temný případ), který drahý studiový projekt převzal poté, co odvážnější nápady Dannyho Boylea u producentů narazily, dobře zvládá intimní emoce i veřejné honičky. Tak jako se scénář od čtyř lidí včetně komičky Phoebe Waller-Bridgeové víceméně ladně poskládal do jednoho celku, tak i režijně film přeskakující mezi megaakcí a melodramatem drží pohromadě.

Hlavně díky rychlému tempu, které se začne zadrhávat až v poslední části a s nímž se ani stopáž 163 minut nezdá zbytečně dlouhá. Atraktivní lokace zahrnující Itálii, Jamajku či Norsko také pomáhají, stejně jako plejáda známých herců schopných zanechat dojem i na malé ploše – a vtipně okouzlující Any de Armasové je tu dokonce citelně málo.

Není čas zemřít mnohem víc než nadcházející Duna splňuje poslání onoho kýženého velkofilmu, naděje pro pandemií stižená kina. Neutíká svému žánru, ale dokáže ho aktualizovat natolik, aby zůstal relevantní. A vzbuzuje velkou zvědavost, jak to bude s Bondem dál.

Není čas zemřít
(akční, Velká Británie, USA 2021, 163 min.)
Režie: Cary Joji Fukunaga
Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, Cary Joji Fukunaga, Phoebe Waller-Bridgeová
Hrají: Daniel Craig, Léa Seydouxová, Rami Malek, Lashana Lynchová, Ana de Armasová, Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Jeffrey Wright, Naomie Harrisová, Rory Kinnear, Billy Magnussen, David Dencik, Christoph Waltz
Hodnocení: 80 %

Autorka je spolupracovnicí redakce