Nezdolní Depeche Mode vydali jednu ze svých nejlepších desek

Dave Gahan z Depeche Mode

Dave Gahan z Depeche Mode Zdroj: CTK

Depeche Mode
Zpěvák Dave Gahan z britské skupiny Depeche Mode
Depeche Mode
4
Fotogalerie

Kultovní kapela z osmdesátých a první poloviny devadesátých let Depeche Mode vydala svou čtrnáctou řadovou desku. Jednu ze svých nejlepších.

Kdo si dnes pamatuje, že Depeche Mode byli na prvním vrcholu slávy na přelomu osmdesátých a devadesátých let považováni za nagelovanou teenagerovskou skupinu zakládající si více na svém vzhledu než hudbě? Už asi nikdo. Takovou cestu od rozevlátého synth-popu k muzice, kterou je nutné brát naprosto vážně, totiž udělal ve světovém měřítku málokdo.

A jejich zatím poslední, čtrnácté řadové autorské album vydané v pátek nazvané Spirit je toho jednoznačným důkazem. Depeche Mode se do historie tuzemské hudební scény zapsali už jen tím, že tady jako jedna z prvních „západních“ kapel – původem z anglického Basildonu – spíše zázrakem vystoupili v těžkých komunistických časech v holešovické sportovní hale už v roce 1988.

Tehdejší koncert byl samozřejmě založen na kultovním albu Music for the Masses, z něhož na koncertech čerpá dodnes. A nejspíše bude i čerpat i na jejich květnovém koncertě v pražské Eden Aréně.

Pozitivní zpráva je, že Depeche Mode budou moci nabídnout nejen staré ověřené fláky, stejně jako před čtyřmi lety, ale i písně z nového alba, které se v konkurenci starých prověřených, možná poněkud ohraných, ale fungujících až dokonalých skladeb rozhodně neztratí.

Hned v první písni „depešáci“ zpívají o návratu ke kořenům a k historii. Povedl se jim téměř dokonale. Ani po téměř čtyřiceti letech neztrácejí nic ze svého umění využívat digitální a analogové syntezátory, napsat sugestivní písně s atmosférou, která by se dala krájet, to vše podané s texty, které stojí za to poslouchat a překládat.

Depeche Mode dokázali opět vydat album založené na precizní mnohovrstevnaté úderné hudbě. I kdyby na nadcházejícím pražském koncertu nezahráli nic jiného, pořád to bude evidentně stát za to.

Depeche Mode: Spirit

Vydal: Columbia Records

Délka: 49:23

Hodnocení: 90 %