Novinářským snímkem roku je pouliční bitva ve Varnsdorfu

Vítězná fotografie z Varnsdorfu od Stanislava Krupaře

Vítězná fotografie z Varnsdorfu od Stanislava Krupaře Zdroj: CTK

Fotografií roku se v soutěži Czech Press Photo 2011 stal snímek z nepokojů v severočeském Varnsdorfu od Stanislava Krupaře. Vítěz si kromě Křišťálového oka z klání odnese také finanční odměnu ve výši 120.000 korun.

Grant Prahy, tedy roční stipendium pražského magistrátu na zachycení proměn české metropole, udělil primátor Bohuslav Svoboda Aleně Dvořákové a Viktoru Fischerovi. Kategorii sportovních fotografií pak dominují snímky fotoreportéra Michala Kamaryta, autorem nejlepší fotografie z oblasti umění je pak Stanislav Zbyněk.

Letošního 17. ročníku fotografické soutěže se zúčastnilo na 288 českých a slovenských fotografů. Jedenáctičlenná mezinárodní porota měla na posouzení více než 3700 soutěžních snímků pouhé tři dny. Konečné rozhodnutí padlo v neděli 9. října. Vítězný snímek je podle porotců „silnou novinářskou fotografií poutající pozornost k vážnému současnému sociálnímu problému nejen v České republice“.

Fotografie zachycuje jednoho z protestujících, který se na nedávné protiromské demonstraci na severu Čech dostal přímo před masu vody proudící z vodních děl. „Já jsem se možná bál míň než ostatní kolegové, a proto ta fotka mohla vzniknout,“ okomentoval svůj snímek Krupař, který letos obdržel i Cenu Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Ocenění si letos odnáší například také Jan Cága, který na svých snímcích zachytil maďarské obce, které se loni potýkaly s toxickým bahnem z protržené nádrže s průmyslovým odpadem, Petr Toman na portrétech zvěčnil likvidátory z Černobylu.

Porota letos udělila celkem pět čestných uznání a osm hlavních ocenění. Součástí soutěže bylo i udílení cen pro mladé fotografy do 25 let. V mezinárodní porotě zasedla například obrazová editorka časopisu The Economist Celina Dunlopová, polský fotograf Tomascz Gudzowaty či fotograf Petr Josek. „My jako porota jsme dělali to nejlepší, co jsme mohli. Kolikrát i snímky, které se mi opravdu líbily, se ani nedostaly do užšího výběru. Musí se prostě vždy dojít k nějakému souladu velmi různých názorů a velmi vyhraněných pohledů na fotografii,“ uvedl Josek.

Oceněné snímky mohou zájemci zhlédnout na stránkách soutěže nebo na chystané výstavě, která se bude konat od 15. listopadu do 31. ledna na Staroměstské radnici.

Výsledky 17. ročníku Czech Press Photo 2011

Fotografie roku Czech Press Photo 2011 - Křišťálové oko

Stanislav Krupař (Reflex) - Z nepokojů na severu Čech

Grant Prahy Czech Press Photo 2011

Alena Dvořáková a Viktor Fischer, Praha - velkoměsto a voda

Ceny v soutěžních kategoriích

Aktualita

1. cena - Zlaté oko

Stanislav Krupař (Reflex), Z nepokojů na severu Čech

Reportáž

1. cena - Zlaté oko

Jan Cága, Toxické bahno v Maďarsku

Čestné uznání: Karel Tůma

Lidé, o nichž se mluví

1. cena - Zlaté oko

Vojtěch Herout, Václav Havel nakukuje při premiéře svého filmu Odcházení

Sport

1. cena - Zlaté oko

Michal Kamaryt (ČTK), Finský reprezentant Mikael Grandlund střílí gól ruskému brankáři Konstantinu Barulinovi v utkání MS v ledním hokeji

Čestné uznání: Martin Divíšek, Jitka Rjašková

Každodenní život

1. cena - Zlaté oko

Alena Dvořáková a Viktor Fischer (Afisphoto), Vězeňská duchovní služba

Portrét

1. cena - Zlaté oko

Petr Roman (Boomerang Publishing), Likvidátoři z Černobylu

Čestné uznání: Jiří Doležel

Příroda a životní prostředí

1. cena - Zlaté oko

Ladislav Kamarád, Mléčná dráha na Šumavě

Čestné uznání: Dan Materna

Umění a zábava

Stanislav Zbyněk (ČTK), Dagmar Havlová při generální zkoušce hry Cyrano! Cyrano! Cyrano!

Cena UNHCR

Stanislav Krupař (Reflex), Zdravotní sestra se snaží zachránit podvyživené a dehydratované dítě v místní nemocnici bez lékaře (Somálsko)

Nikon Sport Award

Jozef Joe Klamar (AFP), Mistrovství v thai boxu

Michal Kamaryt (ČTK), Finský reprezentant Mikael Grandlund stříli gól ruskému brankáři Konstantinu
Barulinovi v utkání MS v ledním hokeji

Cena Academic

Dan Materna (MF Dnes), Vlk

Cena Fotonova

Alena Dvořáková a Viktor Fischer (Afisphoto), Praha - velkoměsto a voda