Novinkou shakespearovských slavností bude Richard III. s Jiřím Langmajerem

Richard III.

Richard III.

Drama Richard III. s Jiřím Langmajerem v titulní roli připravuje jako svou hlavní novinku festival Letní shakespearovské slavnosti. Ten letos proběhne od 26. června do 7. září v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě a ve Zvolenu. Poprvé v historii přehlídka zavítá i do Plzně.

Předprodej vstupenek na pražská a plzeňská představení začíná ve středu 18. dubna od 10.00 hod v síti Ticketportal. Generálním partnerem festivalu je finanční skupina PPF.

Napínavý příběh Richarda, největšího ze všech Shakespearových bídáků, uvidíme na Letních shakespearovských slavnostech poprvé. Titulní roli bude hrát Jiří Langmajer, režisérem a autorem úpravy je zkušený slovenský divadelník Martin Huba. Ten pro festival nastudoval už hry Král Lear a Romeo a Julie.

Potřeboval svět Richarda anebo potřeboval Richard svět, aby mohl roztočit ten svůj děsný tanec smrti?,“ zamýšlí se nad postavou fascinujícího démona režisér Martin Huba. „Richard III. je totiž totiž ďábelsky dobrý tanečník a je dobré se s ním občas potkat na parketu. Už proto, aby nás ztráta morálky a svědomí – což je hlavní melodie, na kterou Richard tancuje – netěšila, ale děsila. Proto říkám: Vítej Richarde! Nejvyšší čas! Potřebujeme Tě!,“ uvádí režisér.

„Na Richardovi III. mě inspiruje hlavně spolupráce s Martinem Hubou, u kterého obdivuju jeho neutuchající entuziasmus, poctivost a upřímnost, se kterými k práci přistupuje“, říká Jiří Langmajer.