Odešel Ladislav Štaidl, mistr branže „v níž se reparáty nepovolují“

Ladislav Štaidl zemřel v noci ze soboty na neděli 31. ledna

Ladislav Štaidl zemřel v noci ze soboty na neděli 31. ledna Zdroj: archiv E15

Jitka Zelenková a Ladislav Štaidl
Ladislav Štaidl a Petr Hapka
Ladislav Štaidl a František Janeček
Ladislav Štaidl
Ladislav Štaidl
14
Fotogalerie

Ve věku 75 let zemřel hudební skladatel a podnikatel Ladislav Štaidl. Informaci přinesl web Blesk.cz a rozhlasová stanice Frekvence 1, podle kterých hudebník podlehl ráno komplikacím spojeným s nemocí COVID-19.

Štaidl byl autorem mnoha hitů zpěváka Karla Gotta, mimo jiné písničky Kávu si osladím. Úspěchy slavil také jako kapelník vlastního orchestru.

Do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze byl podle Blesku převezen s covidem 7. ledna. V minulosti Štaidl prodělal léčbu rakoviny.

Štaidl byl autorem dvou set písní a hudby k mnoha seriálům a filmům. V říjnu 2015 mu prezident Miloš Zeman udělil Medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění. Vedle Gotta zpívali Štaidlovy hity Helena Vondráčková, Jiří Korn nebo Dalibor Janda. Od roku 1987 spolupracoval s Ivetou Bartošovou, se kterou později třináct let žil a má s ní syna Artura.

Štaidlova dlouhá kariéra začala v divadle Apollo. „Rozjel to takzvaný Jevanský klan, tedy brácha Jirka, Karel Gott a já. Jako mladí kluci jsme dostali šanci založit vlastní divadlo, pro nějž jsme sami začali tvořit. Naštěstí jsme si tenkrát neuvědomovali, jaká je to obrovská odpovědnost a riziko, protože v téhle branži se reparáty nepovolují. Vyšlo to a díky Apollu, kde nás viděl švýcarský agent Schmidt, jsme se dostali s Karlem (Gottem) a kapelou až do Las Vegas,“ vzpomínal před lety Štaidl, který v roce 2003 vzbudil pozornost vzpomínkovou knihou Víno z hroznů.

Největší úspěchy slavil v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století, a to jako autor i vedoucí hudební skupiny, která nesla jeho jméno. Na začátku devadesátých let Štaidl ze světa showbyznysu odešel a věnoval se podnikání.

Před šesti lety tento svůj krok označil za prozíravé rozhodnutí. „Protože v podnikatelské oblasti, díky genům po tátovi, jsem dosáhl ještě větších úspěchů než v showbyznysu,“ řekl.

Lítost nad Štaidlovým úmrtím vyjádřil mimo jiné premiér Andrej Babiš. „Další známá osobnost, která se stala obětí covidu,“ poznamenal Babiš na Twitteru.

Zpěvačka Helena Vondráčková vzpomíná na Štaidla nejenom jako na autora řady jejích písniček. „Nezkazil žádnou legraci, byl to výborný muzikant, organizátor a manažer. Budu mít na něj tu nejhezčí vzpomínku,“ uvedl Vondráčková v reakci na informaci o skladatelově úmrtí.

Jeho dlouholetý spoluhráč v Orchestru Ladislava Štaidla Felix Slováček ČTK řekl, že Štaidl spolu s Karlem Gottem nastartoval jeho životní kariéru. „Je mi to strašně líto, byl to jeden z nejlepších lidí v mém životě,“ dodal Slováček.

Mezi veřejně známé lidi, kteří zemřeli v souvislosti s epidemií nového koronaviru patří třeba uznávaný český ekonom Michal Mejstřík nebo zpěvák a textař David Stypka, který podlehl dlouhodobé nemoci spojené s komplikacemi COVID-19.