Pet Shop Boys se vrátili k moderně, skladby ale pokulhávají

Pet Shop Boys

Pet Shop Boys Zdroj: Profimedia.cz

Od přelomu osmdesátých a devadesátých let alba britského synthpopového dua Pet Shop Boys střídavě přehazují výhybku od současného zvuku k retro stylizaci. Zatímco dvojice desek předcházejících se nesla především ve znamení oprašování klasického znění, novinka Elysium zní opět ryze moderně.

Nahrávky Fundamental (2006) i Yes (2009) přinášely odlišná chápání pojmu retro. První pod pláštíkem návratu ke kouzelné formuli osmdesátých let nabídlo ostrou politickou satiru, Yes bylo roztančené, tematicky odlehčené a výraz tradiční spíše spájelo s tehdy aktuálním.

Novinka je skrznaskrz moderní, a to nejen zvukem. Reaguje na dění na taneční scéně, Pet Shop Boys například převzali přímočarou výstavbu skladeb, v nichž chybí rozlišení mezi slokou a refrénem. Produkce se inspirovala současnou americkou taneční tvorbou: zvuk je rozostřený, pracuje s nedokonalostí, jako by dvojice chtěla stvrdit, že prvky charakteristické pro okrajové žánry pronikají do středního proudu bez dříve běžné prodlevy.

Odlišnou strategii lze vystopovat mezi texty. Obvyklý ironický škleb se vynořuje postupně, není tak zjevný jako například u někdejší kritiky bezzubé Blairovy politiky v I’m With Stupid. Protentokrát směřuje spíše do vlastních řad, patří interpretům středního proudu. Ego Music je zdvořilým pousmáním hvězdám, neschopným napsat píseň o čemkoli jiném než o vlastních skladbách, talentu, popularitě, a obecně o neschopnosti odpoutat se od sebe sama. Your Early Stuff paroduje ikonické uctívání raných nahrávek veličin i pojmy vzestupu z undergroundu, zrady ideálů nebo zaprodání.

V jiných skladbách duo přejímá myšlenkový horizont dnešních teenagerů, banalitu jejich citů, lásek i jazyka. Podobně jako na starších nahrávkách i tentokrát kouzlo skupiny spočívá v tom, že si do posledního okamžiku nemůžete být jistí, nakolik tandem producentů přistoupil na současná pravidla hry a šije dle posledního střihu anebo jde o legraci na jeho úkor. V tom novinka navazuje na alba předešlá, skladbami za nimi však zaostává.

***

Pet Shop Boys: Elysium Vydavatel: Parlophone, 2012 Hodnocení: 60 %