Picassovy milenky zvěčněné na jeho obrazech byly náležitě oceněny

Mladá spící dívka

Mladá spící dívka Zdroj: ctk

Něžný stud sálající z modelky a milenky Pabla Picassa Marie-Théresy Walterové, kterou bravurně zachytil na svém obrazu Mladá spící dívka, byl včera v londýnské aukční síni Christie´s vydražen za 13,5 milionu liber (386,6 milionu korun). Výtěžek bude určen pro vědecký výzkum obezity, diabetu a kardiovaskulárních chorob univerzity v Sydney. Informuje o tom agentura Reuters.

Portrét Jeune fille endormie (Mladá spící dívka) namaloval Picasso v roce 1935 a je jedním z několika obrazů, na nichž Picasso zachytil svou milenku a modelku Marie-Théresu. Obraz Sydneyské univerzitě loni věnoval anonymní dárce za podmínky, že dílo bude nabídnuto v dražbě a výtěžek z ní půjde na financování vědeckého výzkumu.

„Když jsme toto pozoruhodné dílo dostali, dárce nám řekl: 'tento obraz změní životy mnoha lidí',“ prohlásil podle Reuters prorektor Michael Spence. Nejvýše oceněn byl však včera obraz, ve kterém se obtiskla mistrova erotická touha po milence a múze Doře Maarové. Dílo z roku 1939 se prodalo za rekordních 18 milionů liber (asi 492 milionů korun), což je více než čtyřnásobek nejnižší odhadované ceny.

Jako třetí nejdražší byl vydražen obraz Buste de Françoise (Busta Françoise) z roku 1946, ve kterém Picasso zpodobnil studentku umění a milenku Françoise Gilotovou. Prodal se za 10,7 milionu liber (více než 292 milionů korun). Celkem dražba podle nepotvrzených výsledků na stránkách aukční síně vynesla 140 milionů liber (více než 3,8 miliardy korun). Odhady počítaly se ziskem mezi 115 a 165 miliony liber.