Pražské galerie hlásí změny, zavírají Langhans a Mánes

NOW & WOW poslední výstava v galerii Langhans, kterou zrealizoval kurátor Walter Keller. Na snímku instalace
snímků Juergena Tellera Go Sees

NOW & WOW poslední výstava v galerii Langhans, kterou zrealizoval kurátor Walter Keller. Na snímku instalace snímků Juergena Tellera Go Sees Zdroj: E15 Anna Vackova

Trh s uměním prochází změnami, významné pražské galerie se zavírají a naopak vznikají nové. Začátkem července ukončí činnost Galerie Langhans, která si za osm let fungování vydobyla přední místo mezi pražskými galeriemi a zrealizovala 40 fotografických výstav. Majitelka galerie Zuzana Meisnerová Wismer tento překvapivý krok vysvětlila osobními důvody.

„Prostory galerie budou od 10. července do konce srpna uzavřeny. O jejich dalším využití budeme rozhodovat poté,“ řekla deníku E15 Meisnerová Wismer.

V lednu Langhans přizval ke spolupráci významného švýcarského kurátora Waltera Kellera, jenž stihl zrealizovat pouze dvě výstavy: Foto virus / C Action a multimediální výstavu NOW & WOW. Galerii provozuje občanské sdružení PRO Langhans, které se zároveň stará o archivaci a záchranu dědictví fotografa Jana Langhanse.

Další změnou je dočasné uzavření výstavní síně Mánes kvůli plánované rekonstrukci budovy. Mánes je jeden z mála výstavních prostorů, který se dá komerčně pronajmout pro realizaci rozsáhlejší expozice. Nadace českého výtvarného umění (NČVU), která budovu vlastní, už získala stavební povolení. Investice do rekonstrukce má dosáhnout zhruba 100 milionů korun.

Návrh zpracování interiéru výstavní síně Mánes od studia HMArchitektiNávrh zpracování interiéru výstavní síně Mánes od studia HMArchitekti | HM Architekti

„Donátory projektu zveřejníme v průběhu několika týdnů, stavební firma bude vybrána na přelomu září a října a stavební práce začnou v polovině listopadu,“ uvedl předseda správní rady NČVU Martin Pavala. Znovuotevření výstavní síně je plánováno na jaro 2013. Letošní léto bude síň uzavřena, v září a říjnu se uskuteční pouze dvě akce.

Společnost PPF Art v prosinci ukončila nájemní smlouvu v Galerii Louvre a přesídlila do Galerie Václava Špály, kterou získala na dobu deseti let v soutěži Prahy 1. Ve „Špálovce“ působí firma od září 2010 a podle dohody s Prahou 1 musí nájemce zachovat nekomerční charakter prostoru. PPF Art uspořádala od září v galerii pět výstav a následující instalace Fluidum fotografie české začne zítra. V současné době společnost provozuje tři galerie: už zmíněnou Galerii Václava Špály, Ateliér Josefa Sudka a Galerii České pojišťovny. Galerie Louvre po odchodu PPF Art neprovozovala v prostoru výstavní činnost. Příští týden bude galerie znovu otevřena, a to přímo pod správou Café Louvre, jak potvrdil vedoucí Café Louvre Sylvio Spohr.

Galerie Václava Špály byla otevřena po delší pauze výstavou Gagarinova věc a věci, kterých mi není lítoGalerie Václava Špály byla otevřena po delší pauze výstavou Gagarinova věc a věci, kterých mi není líto | ctk

Projekt Artbanka, podporovaný ČSOB, otevřel tento měsíc muzeum AMoYA (Artbanka Museum of Young Art) v paláci Colloredo-Mansfeld o rozloze čtyř tisíc metrů čtverečních. Projekt, který vznikl na konci roku 2010, podporuje umění mladých autorů nákupem přímo z ateliérů. Aktuálně Artbanka nabízí na internetu k pronájmu díla téměř padesáti umělců. Firmy si mohou částku za pronájem děl odečíst z daní, čímž ušetří při vybavení interiéru. Návštěvníci muzea a zájemci jsou tak přímo konfrontováni s objekty, které si mohou na místě pronajmout. Prostory poskytla zdarma Galerie hlavního města Prahy (GHMP).

„Artbanka zajistí výstavní provoz a marketing. GHMP by v současné době neměla finanční ani personální možnosti provoz výstavy zajistit, a proto jsme přistoupili k tomuto způsobu spolupráce. Náklady na provoz domu jsou zhruba stejné bez ohledu na skutečnost, jestli zde probíhá výstava či je dům pro veřejnost uzavřen,“ vysvětluje ředitel GHMP Milan Bufka. GHMP ale zatím nerozhodla, zda bude AMoYA kvůli nákladům na provoz fungovat také v období od listopadu do března. „Pokud se podaří získat pro výstavu partnera, který by tyto výdaje uhradil, bude výstava probíhat i v zimních měsících, což by mělo pozitivní dopad i na údržbu paláce,“ doplnil Bufka.

AMoYA expozice muzea mladého umění v paláci Colloredo- -Mansfeld na Starém MěstěAMoYA expozice muzea mladého umění v paláci Colloredo- -Mansfeld na Starém Městě | AMoYA

Zatím poslední novinkou na pražském galerijním trhu je Czech Photo Gallery provozovaná společností Czech Photo ve spolupráci s firmou Nikon. Společnost Czech Photo pořádá fotografickou soutěž Czech Press Photo, čímž je dáno i zaměření galerie. Ta otevřela výstavou reportážních fotografií Joe Klamara, který se stal absolutním vítězem minulého ročníku Czech Press Photo.

Soukromé muzeum nadace DrAK

První soukromé muzeum výtvarného umění Montanelli (MuMo) vzniklo v září roku 2009, transformací z galerie Montanelli. Muzeum provozuje nadace DrAK, kterou založila Dadji Altenburg-Kohlová. Organizace spravuje sbírky nadace DrAK a vystavuje díla současných tuzemských i zahraničních umělců. Na rozdíl od uvedených galerií, které po omezenou dobu vystavují série fotografií či obrazů, muzeum Montanelli má své stálé sbírky, které doplňuje aktuálními výstavami.