Prestižní Literární cenu Knižního klubu získala kniha Na odstřel

Miloš Cajthaml: Na odstřel

Miloš Cajthaml: Na odstřel Zdroj: Knižní klub

Laureátem 23. ročníku Literární ceny Knižního klubu se rozhodnutím odborné poroty stal Miloš Cajthaml, jeho novela Na odstřel o problematickém hledání mužského vzoru se prosadila v konkurenci 121 zaslaných rukopisů. Odměnou vítězi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100 000 Kč a originální skleněná plastika ve tvaru knihy.

Dílo, které ovládlo Literární cenu Knižního klubu, bylo slavnostně vyhlášeno 4. září 2018 v Kaiserštejnském paláci na pražské Malé Straně. Oceněnou práci vybrala porota, v níž zasedli: spisovatelka, scenáristka a filmová publicistka Tereza Brdečková, spisovatel Pavel Brycz, literární historik a kritik Pavel Janáček, publicistka Kateřina Kadlecová a spisovatel a publicista Michal Viewegh.

Autor knihy Miloš Cajthaml (1952) je absolventem oboru scenáristika a dramaturgie na pražské FAMU. Pracoval jako dramaturg ve skupině filmů pro děti a mládež ve Filmovém studiu Barrandov, je autorem několika filmových a TV scénářů. Debutoval prózou Pronikavé soudy mladého muže, v roce 2017 vzbudil pozornost jeho román Motol.

Ocenění podporuje rukopisy a mění je v knihy

Literární cena Knižního klubu, realizovaná ve spolupráci se společností Euromedia Group, je v mnoha ohledech jedinečná. Nezaměřuje se na již publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy, od svého vzniku v roce 1995 cíleně podporuje domácí tvůrce a rozvoj kvalitní české literatury. Díla vydaná díky Literární ceně Knižního klubu dosahují literárních i komerčních úspěchů.

Romány Děvčátko, rozdělej ohníček Martina Šmause a Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové získaly ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Román Dva proti Říši se stal v roce 2007 s více než 30 tisíci prodanými výtisky českým bestsellerem roku. Vítězem loňského 22. ročníku se stala novela Anny Vovsové nazvaná Ladič. Ambasadorem Literární ceny Knižního klubu je Lukáš Hejlík.

Setkání, které vyvrcholí tragédií

O čem ocenění kniha Na odstřel pojednává? Marek a Tom se setkávají náhodou – Marek je svědkem poněkud cynické hry „na odstřel“, v níž je Tom šampionem. Ačkoli jsou ze sociálně odlišných rodin, brzy zjistí, že mají ledacos společného: oba jsou jedináčci, co se snaží vypadat sebejistěji a zkušeněji, než ve skutečnosti jsou. A oba mají silnou vazbu na své otce, ve kterých vidí ty pravé mužské vzory.

Jenže nic není tak dokonalé, jak se na první pohled zdá. Markův otec přichází o práci, propadá sebelítosti, rodina se rozpadá a Marek se zavěsí na svého o pár let staršího kamaráda z bohatých kruhů, který ho uvede do oslnivého světa svých ještě starších přátel; do světa nočních klubů, alkoholu, drog a holek, které Marka ochotně zasvětí.

Pak i Tom začne pomalu zjišťovat, že ani jeho otec není tím pravým mužským vzorem, za jakého ho považoval. Dramatický, filmově vyprávěný příběh směřuje do tragického finále: Kdo je na odstřel?