Půlnoční, kterou zpívá Václav Neckář, je letošní událostí v popmusic

(AUDIO, VIDEO) Václav Neckář se svým podáním písně Půlnoční výrazně zasloužil o to, že tato skladba k filmu Alois Nebel je jednou z největších letošních událostí v domácí populární hudbě. Osmašedesátiletý Neckář jímavou píseň skvěle interpretačně uchopil. Jeho podání je prosté a hluboké. Posluchač může v Neckářově Půlnoční uvidět "secesní" pandán k lehké hravosti, s níž kdysi nenapodobitelně zpíval původní písně i převzaté hity.

Píseň k snímku debutujícího režiséra Tomáše Luňáka patří už dva měsíce k nejhranějším rozhlasovým písním. „Ta píseň je bezvadná a přišla v pravý čas. Je to zásluha autorů, ale také úspěch celé produkce filmu Alois Nebel a autorů klipu, a pak si myslím, že úspěch podpořil internet. To je něco, na co jsme nebyli zvyklí a s čím jsme nepočítali,“ řekl dnes Jan Neckář, bratr Václava a vedoucí jeho skupiny Bacily.

Videoklip natáčený v secesních prostorách Hlavního nádraží v Praze, jehož počet zhlédnutí se blíží k číslu 1,8 milionu, vychází z filmové adaptace komiksu Alois Nebel autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99.

Autorsky je pod písní Půlnoční podepsána skupina Umakart, jejíž základ tvoří Jaromír Švejdík, Jan P. Muchow a Dušan Neuwerth, představitelé hudební generace spojení s kapelami Priessnitz, The Ecstasy Of Saint Theresa a Tata Bojs. Tuto trojici doplňují klávesista Jiří Hradil, jinak člen skupin Chorchester a také Tata Bojs, a bubeník Tomáš Neuwerth z kopřivnické kapely Nierika.

Klip k písni Půlnoční