Punisher v Matičce Rusi hlásá konec zábavné brutality

komiks Matička Rus

komiks Matička Rus

Směr, s kterým si Češi dnes nejvíce spojují moderní komiks, krvavá zábavnost ve stylu Quentina Tarantina, vešel do další fáze. Tady se už nezasměje nikdo. A to je dobře.Králem zábavné brutality je Ir Garth Ennis (Preacher), jemuž dnes v Česku vychází záplava titulů. Čtenáři ho mají rádi. Nedávno vydaný šestý díl Hitmana a speciál Punisher: Matička Rus ukazují, kam se posouvá.

První jsou příběhy nájemného zabijáka, který je ale přesně tím postmoderním antihrdinou, jakého mají dnešní čtenáři rádi. Ano, vraždí lidi, ale má svoje zásady, je sympaťák a je s ním zábava. Vlastně je to hodný hoch. I v šestém dílu se série pořád proměňuje. První knihy vyvolávaly výbuchy smíchu, další byly ultradrsné, o skutečném přátelství a oběti, a šestka vše mísí elegantně dohromady. Šlape, je odlehčená a vtipná a přitom mluví o poutech mezi lidmi velmi opravdově a přitom bez patosu. Superman současnosti.

Punisher je něco jiného, také ho od Hitmana dělí roky. Po slabších nových kusech, které rozmělňovaly Ennisovy trademarkové charakteristiky, je totiž Matička Rus vydávána v edici Max určené jen dospělým. To v USA znamená, že Ennis mohl opět nalézt svou opravdovost v nelítostné otevřenosti. Punisher, zabiják zločinců, provádí záchrannou výpravu do nitra Sibiře ne pro hezké oči malé holčičky, ale pro smrtící virus, který jí koluje v krvi.

To důležité je jen nelítostnost bytosti, kterou nekonečné zabíjení krom pár základních instinktů zbavilo veškeré lidskosti. Ennis tu nemá téměř jediný vtip, nebo pro něj tak typické odlehčení a nadsázku. I lámaná kresba zobrazuje padesátiletého muže s buldočí tváří zabijáka. Oproti nelítostné knize Na začátku sice nakonec nějaká naděje zůstává, ale hlavním smyslem této drsné jízdy plné desítek mrtvých je ukázat člověka v extrémních situacích, kdy jeho hodnota vyrůstá pouze ze schopnosti být ochoten zaplatit nejvyšší cenu. Takto na dřeň jdoucí příběhy, kdy je v sázce všechno, jsou dnes vzácné. A o to důležitější.

Garth Ennis: Punisher: Matička Rus

Nakladatelství: BB art / CREW, 2011
Překlad: Richard Podaný
Hodnocení: 70 %

Autor je spolupracovníkem redakce