Recenze: Divoký západ konečně dorazil na PC, celkový dojem kazí grafická náročnost

Red Dead Redemption II

Red Dead Redemption II Zdroj: Blesk - Ladislav Leimer

Red Dead Redemption II
Red Dead Redemption II
Red Dead Redemption II
Red Dead Redemption II
Red Dead Redemption II
7
Fotogalerie

Rok a týden museli počítačoví hráči čekat, než se jim na harddisky dostal loňský konzolový hit Red Dead Redemption 2. Videohra s mnoha tituly Hra roku 2018 sledující příběh psanců Arthura Morgana, Johna Marstona a jejich gangu byla očekávána s napětím. Podle toho vypadají také prodeje PC kopií – dosavadní odhady říkají, že se tohoto šlágru prodalo již 26,5 milionu kusů.

Od zpřístupnění hry na PC si řada hráčů slibovala, že se oproti stavu na konzolích PS4 a Xbox dočká hlavně většího rozlišení textur, lepší grafiky a nějakého toho obsahu.

Vysoké nároky na výkon

Toto přání se jim zcela jistě splnilo: RDR2 nabízí – vedle poutavého a spletitého příběhu z dob zkrocení Divokého západu – možnost hrát v rozlišení 4K a nastavit si třeba mnohem hlubší a detailněji strukturované zorné pole. Vše je však draze vykoupeno nároky na výkon herní sestavy – i nejnovější grafické karty se s RDR2 zapotí.

Těžko říci, zda je tato náročnost výsledkem vstřícného postoje vůči vývojářům grafických karet a snaze podpořit prodeje jejich hardwaru, nebo jen nedokonalostí převodu hry z konzolí na PC. I tak lze ale konstatovat, že RDR2 uhrane i menšími detaily – projíždění či rovnou bloudění divokou přírodou amerického Západu nikdy nevypadalo lépe.

 

Počítačoví hráči dostali také o nějaký ten vedlejší příběh navíc, ve výsledku však řada z nich stejně nejvíce ocení letos v květnu spuštěný mód Red Dead Online. Není nic zábavnějšího než vzít své kovbojské alter ego do saloonu, tam se dát do kupy s jinými hráči desperáty a společně pak třeba vyloupit banku.

Desítky hodin zábavy

Samotáři ocení lov a stopování divoké zvěře, hru na zálesáka a handlování s kožešinami. Zlý jazyk by hru označil spíše jako GTA 5 v kabátu Divokého západu. A měl by i částečně pravdu – hra běží na inovovaném, avšak již před 13 roky vzniklém Rockstar Advanced Game Enginu. Ten se hráčům vepsal nejvíce pod kůži v několika hitech GTA či ve třetím dobrodružství Maxe Paynea.

RDR2 pro PC nabízí desítky hodin zábavy pro jednoho hráče, potenciálně pak stovky hodin v multiplayeru. Naneštěstí jako ostatně u každého titulu s otevřeným herním světem a desítkami aktivit v něm je jeho první vydání doprovázeno technickými škobrtnutími, která jsou na řadě počítačových sestav vcelku nepříjemná – od problému se spuštěním přes grafickou náročnost až po velmi časté chyby a odpojování od serverů Rockstar při hře on-line.

I přes to vše je však nutné s nadšením popustit kvéry o trochu níž a zvolat: „Slezte z toho lustru, Donalde, vidím vás!“

RED DEAD REDEMPTION 2

Vývojář: Rockstar Studios
Hodnocení: 70% (po 25 hodinách hraní na PC)