Recenze: Oscarová naděje mezi dramatem a dojákem

Lion

Lion Zdroj: © Long Way Home Productions 2015

Do českých kin jde další oscarový kandidát Lion bažící po přízni diváků i filmových akademií včetně té americké.

Některé filmy mají touhu po Oscarech vepsanou v očích pohledných herců lesknoucích se slzami, v hudbě přesně navádějící divácké emoce a v krásných záběrech kamery plných měkkého svitu slunce. Jeden takový film se jmenuje Lion neboli česky Lev.

Sázka na přívětivost mu vyšla. Poté, co snímek nadchnul publikum na festivalu v Torontu, získal i šest nominací na Oscary udělovaných tuto neděli, včetně té za nejlepší film. Nejspíš proto, že kromě přímočarých oscarových pastiček obsahuje i záblesky realistického rodinného a sociálního dramatu. K tomu v něm dobře hraje Nicole Kidmanová i roztomilý malý indický chlapeček Sunny Pawar.

Lion převypravuje skutečný příběh Sarooa Brierleyho, jenž v pěti letech omylem nastoupil do vlaku, který ho odvezl z domova do tisíce kilometrů vzdálené Kalkaty. Tam ve filmu zažije řadu dickensovských dobrodružství, než se ho ujme hodná rodina z Austrálie.

Filmový Saroo nový život snáší dobře – než na vysoké zjistí, že existuje Google Earth, a znovu se ztratí své nové rodině v obsesivním plánu najít svůj původní indický domov.

Celovečerně debutující Garth Davis se odvážně inspiroval animákem Vall-I a chtěl natočit málomluvnou univerzální odyseu o hledání domova. V první polovině se tak nemluví anglicky a nehrají v ní ohlášené hvězdy. Anabáze malého ztracence nicméně připomíná mnoho podobných dramat poukazujících na chudobu a zneužívání dětí.

V druhé půli se pak námět na takzvaný lidsky hřejivý příběh do časopisu zbytečně roztahuje na hodinu pomocí dlouhých scén, v nichž musí hrdina – nyní s tváří Deva Patela, hvězdy mnohem vynalézavějšího Milionáře z chatrče – vnitřně trpět, řešit svou identitu, případně prožívat jiné velké emoce. Přestože jeho dospělá osobnost není dostatečně přesvědčivě vykreslená.

Film zůstal rozpolcený mezi dvěma identitami – tou vypočítavého oscarového dojáku, který jde divákům pohodlně naproti, a drásavějšího, umělečtějšího dramatu. Díky tomu není nesnesitelně manipulativní, ovšem ani neposkytuje upřímnou emocionální katarzi.

Lion
(melodrama, Austrálie/USA/Británie,
118 minut)
Režie: Garth Davis
Hrají: Sunny Pawar, Nicole
Kidmanová, Dev Patel
Premiéra: 23. února
Hodnocení: 50 %