Recenze: Randy Newman po devíti letech vydal novou desku a dokázal, že je stále ve formě

Randy Newman

Randy Newman Zdroj: profimedia.cz

Randy Newman
Randy Newman
3
Fotogalerie

Skladatel, pianista a zpěvák Randy Newman vydal novou desku po dlouhých devíti letech.

Americký písničkář, držitel několika Grammy i Oscara za filmovou hudbu Randy Newman se v třiasedmdesáti letech rozhodl vrátit na hudební scénu. Vydal proto album ve standardní „vinylové“ délce čtyřiceti minut s názvem Dark Matter, první po dlouhých devíti letech.

Randy Newman – jenž mimo jiné složil hudbu ke slavnému filmu Miloše Formana Ragtime – je člověk, který ve své vlastní tvorbě dbá na tradice. V jeho písních se snoubí nejen ragtime, ale i gospel, blues, jazz, jsou slyšet ozvěny muzikálové scény. Není tak drsný a tvrdý jako Tom Waits ani přímočarý jako Bob Dylan, společnou vypravěčskou školu ale bezpochyby mají.

Jeden by neřekl, že autorskladeb k dětským filmům jako Příběh hraček, Příšerky s.r.o. nebo Fotr je lotr může mít až takový rozhled. Vždyť nejde jen o reminiscence na dávné hudební školy, ale týkají se i současnosti – jedna z písní je tak zaměřena i na ruského prezidenta Vladimira Putina, do níž se promítá řada starých až klasických motivů.

Randy Newman je všestranný umělec, který je schopen si hrát s optimistickými motivy i klesat do hlubin osamění jako v písni Lost Without You nebo Wandering Boy. Uměl to vždy, umí to stále. Takové kultivované návraty je třeba ocenit.

Randy Newman: Dark Matter

Vydal: Nonesuch
Hodnocení: 90 %