Recenze: Sólo pro křehkého pianistu

Dokument Sólo

Dokument Sólo Zdroj: Artcam Films

Dokument Sólo
Dokument Sólo
Dokument Sólo
Dokument Sólo
5
Fotogalerie

Nejlepší český dokument podle poroty nedávného mezinárodního festivalu Ji.hlava natočil Francouz v Argentině. Artemio Benki už čtvrt století žije v Praze, kde vede produkční společnost Sirena Film a distribuční společnost Artcam. Právě ta do kin vyslala jeho celovečerní debut, který se světu poprvé představil v sekci ACID v rámci (ač mimo oficiální program) festivalu v Cannes. Citlivý portrét mladého argentinského pianisty, který hledá cestu ze sanatoria pro duševně nemocné, se jmenuje Sólo.

Dnes pětatřicetiletý klavírní virtuos a skladatel Martín Perino býval dětský hudební génius, tlak očekávání jeho matky, okolí i sebe sama ale nezvládl. V osmadvaceti skončil v největším jihoamerickém ústavu pro duševně choré v Buenos Aires. Dokument se zajímá o konec jeho čtyřletého pobytu. A pozoruje, jak se Perino obává života „na svobodě“ a jak se na něj připravuje i kam vedou jeho první kroky mimo ústav a jak jsou pevné.

Ruční kamera působí nevtíravě, trpělivě a zároveň intimně a živě. Svého hrdinu sleduje při interakcích s dalšími pacienty, u psychologa, na koncertech i ve chvílích samoty a ostrost obrazu přizpůsobuje jeho rozpoložení a síle čelit lidem. Zachycuje jeho nutkání hrát, Martínovy neustále neklidné prsty se pohybují po desce stolu jako po klávesnici, hudba se zdá být jedinou věcí, která ho dokáže opravdu uklidnit. Film vystihuje Perinovu úzkost, zmatek a křehkost, hned v úvodu jeho i jemu podobné přirovná k vázám.

Pocit a nálada jsou pro tento lyrický, neokázalý dokument více než fakta, vysvětlování, kontext, diagnóza a zvraty. O Martínově minulosti se mnoho nedozvíme, během doby sledování se jeho život ani osobnost příliš nepromění. Benki svého protagonistu poznával už měsíce před natáčením a jeho film podle jeho slov „maluje zkušenost“. Soucitně, bez patosu, zároveň tak jemně, hlavně pomocí nenápadných, každodenních detailů, že pro některé diváky může Perino zůstat stále enigmou a neproměnit se v zástupce mnoha talentů drcených tíhou vlastní nejistoty.

SÓLO
(dokument, Česko, Francie, Argentina, Rakousko 2019, 84 min.)

Režie a scénář: Artemio Benki
Vystupují: Martín Perino
Hodnocení: 60%

Autorka je spolupracovnicí redakce.