Rekord padl: Kupkův obraz se prodal za víc než 55 milionů

Obraz Františka Kupky Tvar modré

Obraz Františka Kupky Tvar modré

Obraz Františka Kupky Tvar modré se na aukci v Praze prodal za 55,75 milionu korun a stal se celosvětově nejdražším dílem českého umění prodaným v aukci. Obraz vydražil po telefonu rusky hovořící zahraniční sběratel.

I s aukční přirážkou tři procenta za něj zaplatil 57,42 milionu. Cena obrazu překonala i zahraniční aukční rekord Kupkova díla, který od loňska držel obraz Pohyb prodaný v Londýně za cenu téměř 44 miliony včetně aukčních poplatků. Dosavadní domácí aukční rekord držel pět let jiný Kupkův obraz, Výšky IV. (Élévation IV.) prodané za 22,1 milionu korun, včetně poplatků za 23,2 milionu.

Obraz Tvar modré pochází z roku 1913, tedy z období, které považují odborníci a sběratelé za Kupkovo nejdůležitější. V roce 1912 poprvé vystavil obraz Amorfa - Dvoubarevná fuga, který se považuje za jeden z prvních abstraktních obrazů na světě.

Kupka se v souvislosti s dobovými tendencemi, rozvojem fotografie a filmu snažil v obraze zachytit pohyb a čas. Jeho oleje z tohoto období se již v soukromých rukou vůbec nevyskytují, Tvar modré je také pravděpodobně posledním dílem ze slavné Waldesovy sbírky, které se objevuje na trhu.

Obraz Tvar modré není podle galeristy v České republice prohlášen za kulturní památku. Pokud dílo bude chtít nový majitel odvézt ze země, musí ale požádat o vývozní povolení.