Režisér Top Gunu Tony Scott se zabil skokem z mostu

Režisér Tony Scott

Režisér Tony Scott Zdroj: Profimedia.cz

Hollywoodský režisér Tony Scott spáchal sebevraždu skokem z mostu nedaleko Los Angeles. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na úřad soudního lékaře.

Mezi nejznámější Scottovy filmy patří akční snímek Top Gun, v němž zazářil Tom Cruise, pokračování komedie s Eddiem Murphym Policajt v Beverly Hills II nebo film Poslední skaut či Nepřítel státu.

Soudní lékař okrsku Los Angeles Joe Bale potvrdil, že Scottova nedělní smrt je vyšetřována jako sebevražda. Podle oficiálních informací, které citovala agentura AP, skočil osmašedesátiletý Scott z mostu, který spojuje San Pedro a Terminal Island v Los Angeles.

Uvnitř režisérova černého vozu značky Toyota Prius, který zůstal na mostě, byl podle policistů objevený lístek s kontaktními údaji a ve Scottově kanceláři se pak našel dopis na rozloučenou; jeho text zatím zveřejněn nebyl.

Režisérovo tělo se podařilo najít s pomocí sonaru v kalných vodách asi čtyři hodiny poté, co z mostu skočil, a následně bylo předáno k pitvě.

Tony Scott se narodil v roce 1944 Velké Británii, ale jeho kariéra byla spjata s americkým Hollywoodem a žil v Beverly Hills. Jeho starším bratrem je producent a režisér Ridley Scott, který se proslavil mimo jiné i mimozemskou sérií Vetřelec. Bratři Scottové vedli společnost Scott Free Productions a společně pracovali na filmu Killing Lincoln založeném na bestselleru spisovatele Billa O'Reillyho.

Top Gun s Tomem Cruisem v hlavní roli byl jedním z největších kasovních trháků roku 1986. Se stejným hercem se Scott sešel ještě o čtyři roky později při natáčení filmu Bouřlivé dny. Často také natáčel s hercem Denzelem Washingtonem, naposledy v dramatu Nezastavitelný v roce 2010, kromě něj spolupracovali ještě na třech dalších filmech Muž v ohni (2004), Déjà Vu (2006) a Únos vlaku 1 2 3 (2009).

Tony Scott byl ženatý s herečkou Donnou Scottovou, s níž má syny - dvojčata.