Režiséra Vávru uctila nová znělka karlovarského festivalu

Za osmdesát let filmařské kariéry Otakar
Vávra prožil vše, čeho se může pravý umělec dočkat

Za osmdesát let filmařské kariéry Otakar Vávra prožil vše, čeho se může pravý umělec dočkat Zdroj: ctk

Nová znělka karlovarského festivalu je věnována Otakaru Vávrovi. Podle jeho životní partnerky Jitky Němcové by měl Vávra z toho, že si na něj karlovarský festival novou znělkou vzpomněl, určitě radost, ale asi by v ní vytkl chyby. I ona jako režisérka má k dílu kolegy Ivana Zachariáše výhrady.

Znělka věnovaná Vávrovi, nestoru českých režisérů i filmové pedagogiky a navíc držitele Ceny za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii z roku 2001, je první z této řady, která připomíná osobnost už zesnulou. Vávra zemřel loni na podzim ve věku 100 let. Zachariáš znělkami vtipně mapuje domácí i zahraniční osobnosti, které ve Varech převzaly Křišťálový glóbus. Toto ocenění se v nich pokaždé mění v rekvizitu danou do jiných souvislostí.

Ta Vávrova měla premiéru při zahájení 47. ročníku, jejím dějištěm je hřbitov. Dvě ženy, matka s dcerou, v ní procházejí k místu posledního odpočinku svého manžela a otce, když se zastaví u hrobu Otakara Vávry (1911-2011). Všimnou si voskem obaleného svícnu a konstatují, že by se Jarouškovi „asi líbil“. Pátravě se rozhlédnou - a následný záběr ukazuje tento předmět, ve skutečnosti karlovarskou sošku, na hrobě jejich blízkého.

„Jde o srozumitelnost. Týká se zejména toho, že cena zalitá stékajícími kapkami vosku prakticky pod tímto nánosem není rozpoznatelná,“ řekla Němcová.

Zachariáš natočil celkem devět znělek, jejich hrdiny jsou Miloš Forman, Jiří Menzel, Danny DeVito, Harvey Keitel, Věra Chytilová, Andy Garcia, John Malkovich a Jude Law. Ta Vávrova se vymyká, protože v ní nehraje. Mladý filmař Vávru, tvůrce snímků Cech panen kutnohorských, Kladivo na čarodějnice, Romance pro křídlovku či Zlatá reneta, uznává. Dokonce ho jeden semestr učil na FAMU.

Původně měl Zachariáš letos točit znělku s loni oceněnou Judi Denchovou. Prý už schválila scénář, ale termíny se nepodařilo sladit. Podle výkonného ředitele festivalu Kryštofa Muchy by mohla vzniknout koncem léta či začátkem podzimu. Dalšími osobnostmi, které svou účast přislíbily, jsou Robert De Niro a Antonio Banderas. Zachariáš vidí pozitivně i případnou roli Johna Turturra.

Podle Muchy budou hvězdy letošního festivalu Helen Mirrenová a Suzan Sarandonová, která přijede na závěr, osloveny až poté, co poznají festivalovou atmosféru a seznámí se s ostatními znělkami.