Simpsonovi přepisují televizní dějiny, stanice Fox odvysílá další série

Simpsonovi se seznámí s Julianem Assangem

Simpsonovi se seznámí s Julianem Assangem Zdroj: ew.com

Za seriálu Simpsonovi
Simpsonovi
Simpsonovi
Simpsonovi
Bláznivý vědec, profesor Frink ze seriálu Simpsonovi, ilustrační foto
6
Fotogalerie

Stanice Fox objednala 29. a 30. sérii animovaného seriálu Simpsonovi. Ti tak dosáhnou rekordní 669. epizody.

Návštěvy Springfieldu nekončí. Stanice Fox podepsala s producenty nejslavnějšího animovaného seriálu novou smlouvu na odvysílání 29. a 30. série. I kdyby pak už Simpsonovi nenatočili jediný díl, skončí epizodou s pořadovým číslem 669 a ta z nich udělá nejdéle vysílaný večerní pořad s pevným scénářem v historii americké televize. Dosavadním lídrem historických tabulek byl westernový seriál Gunsmoke, který byl původně vysílán mezi lety 1955 a 1975 a celkem nabídl 635 pokračování.

„Simpsonovi znamenají mnoho pro stanici, studio a všechny ve Foxu. Rádi potvrzujeme, že zdaleka nekončí,“ prohlásili šéfové Foxu Dana Waldenová a Gary Newman. Simpsonovy vytvořil na základě vlastních zážitků americký animátor Matt Groening. Na obrazovce se poprvé objevili 19. dubna 1987 jako krátká vsuvka v sitkomu The Tracey Ullman Show. Samostatnou seriálovou podobu získali na konci roku 1989 a seriál se stal okamžitým hitem. První sezona měla průměrnou sledovanost 27,8 milionu diváků, nejsledovanější epizodu první řady sledovalo dokonce 33,5 milionu diváků.

Od té doby sledovanost setrvale klesá, 26. sérii sledovaly v průměru čtyři miliony diváků. Průměr za celou dobu vysílání však je obdivuhodných 7,2 milionu diváků každé epizody. „Simpsonovi se za 26 let na obrazovce stali celosvětovým popkulturním fenoménem,“ uvedla Elizabeth Wagmeisterová z magazínu Variety.


Simpsonovi nekončí. Seriál se žlutou rodinkou se dočká 31. a 32. řady. Více zde >>>


Seriál získal 32 cen Emmy, 34 Annie Awards, stal se první animovanou show, která získala prestižní Peabodyovu cenu. Seriál má vlastní atrakci v zábavním parku Universal Studios a postavy mají hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu. V roce 2007 měl premiéru první celovečerní film s rodinkou ze Springfieldu, který celosvětově utržil 527 milionů dolarů.