Třetí řada seriálu Vyprávěj bude vyprávět o normalizaci

Vyprávěj

Vyprávěj

Po několikaměsíční pauze se od 9. září na obrazovky České televize opět vrátí seriál Vyprávěj. Jeho třetí řada zavede diváky jak do období tuhé normalizace druhé poloviny 70. let, tak také do let osmdesátých. Spolu s rodinou Dvořákových si tak diváci budou moci připomenout období od roku 1977 až do "Palachova týdne" v roce 1989.

Nová řada navazuje na úspěšné předchozí díly, mapující sedmdesátá léta. Druhá řada seriálu nejen že získala tuzemské ocenění TýTý, ale oslovila i porotu na televizním festivalu v Monte Carlu, a její tvůrci získali Zlatou Nymfu v kategorii Nejlepší evropští producenti dramatických TV seriálů. V silné mezinárodní konkurenci porazilo Vyprávěj i seriály Tudorovci, Misfits či Borgiovci.

Podle producenta Vyprávěj Filipa Bobiňského je součástí úspěchu seriálu i to, že obsahuje nějaké téma. „Nejde pouze o seriál pro seriál, divákům vyprávíme pořád o něčem, díly jsou pořád nabité zajímavostmi, a to jak velkými společenskými a historickými událostmi, ale i drobnými detaily,“ řekl serveru E15.cz.

Ústředním tématem v seriálu Vyprávěj jsou příběhy jedné velké rodiny. Sleduje jak jejich běžné problémy, se kterými se potýkají i diváci v současné době, ale také politiku, která právě tyto příběhy do značné míry ovlivňovala. Podle tvůrců však záměrem seriálu není analyzovat nebo nějak hodnotit historické události. Prý jde spíše o to, jak nejvěrněji zachytit dobu a pocity účastníků v konkrétních situacích.

Po několikaměsíční pauze se od 9. září na obrazovky České televize opět vrátí seriál Vyprávěj.Po několikaměsíční pauze se od 9. září na obrazovky České televize opět vrátí seriál Vyprávěj.|CT

„Ve třetí řadě se vrátíme k rodině Dvořákových někdy v červenci roku 1977. Jednotlivé postavy budeme sledovat až do let 80. a musím říci, že bude na co se dívat. Rozchody se budou střídat s návraty, štěstí s neštěstím, sympatie s antipatiemi, zloduch začne vypadat jako dobrák a naopak, no prostě jak to tak v životě bylo, jest a bude,“ uvedl šéfdramaturg ČT1 Aleš Ulm.

Hlavní postavy v seriálu ztvárnili Roman Vojtek, Veronika Freimanová, Andrea Kerestešová a Svatopluk Skopal, nově se objeví například Zdeněk Piškula. Natáčelo se pod režijním vedením Bisera Arichteva. Natáčecími lokacemi byly například Senohraby, Mníšek pod Brdy nebo Máchovo jezero.