Usínejte se South Parkem, nejlepší satirou posledních let

Sout Park

Sout Park

Pořádný důvod k oslavě: na české obrazovky se vrací seriál South Park, nejvýraznější a nejosobitější televizní dílo vůbec. Milovníci extrémní zábavy, umění balancujícího na samé hraně braku a kruté satiry namířené proti všemu a všem si ode dneška mohou na novém kanálu Nova fanda dopřát příběhy čtyř osmiletých kluků a spolu s nimi se smát největšímu nepříteli člověka – lidské blbosti.

Fenomén South Park je třeba rozdělit na dvě části. Do první spadají první čtyři série, v nichž hlavní hrdinové Stan, Kyle, Kenny a Eric chodí do třetí třídy. Humor těchto epizod je více zaměřen na atraktivní vulgaritu, odkazy na popkulturu, svár náboženství, a především na vytváření vlastních mýtů (umírání Kennyho McCormicka v každé epizodě). Pak ale hlavní tvůrci Trey Parker a Matt Stone nechají celou třídu přestoupit do čtvrtého ročníku a naplno se rozvíjí to hlavní, čím South Park již 16 sezon omračuje: brutální satira současné Ameriky.

Z díla čiší jakási nekonečnost: nekonečné jsou tematické zdroje South Parku, cíle jejich často agresivních invektiv vůči reálným osobnostem i skupinám lidí, a hlavně: nekonečná je imaginace tvůrčího týmu, který dokáže napsat neuvěřitelně absurdní a přitom inteligentní a satirický příběh takřka o čemkoli.

V South Parku to schytali scientologové, křesťané, muslimové, židé, nacisté, Tom Cruise, Barack Obama, Bill Clinton, Jennifer Lopezová, Ben Affleck, Santa Claus, Metallica, ekologové, Číňané, důchodci, gothici, milovníci Avataru, motorkáři, sportovci, republikáni i demokraté…

Výroční epizody s pořadovým číslem 200 a 201 jsou de facto celé věnovány jen těm, koho všechno Parker a Stone (a jejich hrdinové) urazili. A pro jistotu je všechny urazí znovu, slíbí, že ukážou muslimského proroka Muhammada a přivolají na sebe hněv islámských fundamentalistů.

Může vůbec kreslený seriál dokázat víc? Doposud se to žádnému jinému nepovedlo, a to se díla jako Griffinovi, American Dad či Archer snaží slušně. Žádný z nich (byť Archer se tomu blíží) ale nedokázal skloubit tolik mistrovství do pouhých dvaceti minut každé epizody.

Šašek provokuje: Konec nepovedeného vtipu

South Park totiž není „jen“ skvělá satira, ani „jen“ vulgarita, ani „jen“ nápaditý příběh. Parker a Stone v každé epizodě dokážou všechny tyto pojmy dostat na nejvyšší možnou úroveň a vše dohromady skloubit v neuvěřitelně zábavný celek.
Doufejme, že je South Park nepřestane bavit ještě spoustu let, bez takové mentální hygieny by totiž svět byl mnohem smutnějším a nebezpečnějším místem pro život.