V Berlíně došlo k další návštěvě u Jesseho a Celine

Ethan Hawke, Julie Delpy, Richard Linklater

Ethan Hawke, Julie Delpy, Richard Linklater Zdroj: reuters

Před devíti lety nedokázal Američan Jesse odejít od Francouzky Celine, když ji znovu potkal v Paříži ve filmu Richarda Linklatera Před soumrakem. Poznali se před dalšími devíti lety ve vlaku do Vídně v romanci Před úsvitem, kde se do sebe zamilovali. Nyní jejich příběh pokračuje dál, ve filmu Před půlnocí, který se v mezinárodní premiéře představil na festivalu v Berlíně.

Třetí návštěva několika hodin v jejich životech se odehrává v Řecku, na konci letní dovolené páru, k němuž přibyly i dvě dcery. Otázka otevřeného konce Před soumrakem je tedy konečně zodpovězena – tentokrát spolu Jesse a Celine zůstali. „Jako mladý se můžete poflakovat ve vlaku, ale čím jste starší, tím víc váš čas užírá práce. Proto jsou na dovolené,“ vysvětlil lokaci představitel Jesseho Ethan Hawke.

Herec se od druhého filmu podílí i na scénáři, stejně jako jeho kolegyně Julie Delpyová. Obecná představa, že on tvoří hlavně dialogy své postavy a ona své, ale není přesná. „Všichni tři píšeme obě postavy, neustále o replikách diskutujeme. Mohli jsme si na psaní dopřát tolik času, kolik jsme chtěli, o nápadech jsme mohli přemýšlet pár let,“ popisuje režisér Richard Linklater, který na Berlinale za první díl v roce 1995 získal cenu za režii a druhý v Berlíně také osobně uvedl.

Jasně se nedá ani oddělit, kolik je v postavách ze samotných tvůrců. „Je to fikce ukotvená v realitě,“ říká Delpyová. „Mnoho věcí v Jesseho životě je relevantních i v tom mém, další zase ne. Velká část Jesseho a Celine je i Richard Linklater,“ doplňuje Hawke.

Jako předchozí díly i Před půlnocí stojí na dlouhých dialozích v dlouhých záběrech, tentokrát v nich hrdinové probírají hlavně, jak Jessemu chybí jeho syn z prvního manželství a jak Celine až hystericky pochybuje o své roli matky a cítí se nedoceněná. „Mám rád ten okamžik, kdy si Julie uvědomí, že to všechno, co jsme napsali, bude muset i říkat. Možná to ve filmu vypadá jako improvizace, ale vše je pečlivě nazkoušené,“ uvádí Linklater. „Je to podobné, jako když jsem v dětství hrála na klarinet, doma jsem cvičila, až mi krvácely rty, a na koncertě to vypadalo přirozeně a lehce,“ přirovnává Delpyová.

Jestli jde o poslední film ze série, nebo se za dalších devět let do životů Jesseho a Celine trojice znovu podívá, zatím nikdo z tvůrců neví. „Asi o tom budeme pár let vtipkovat a pak nám možná dojde, že zase chceme vědět, co se s nimi děje,“ odpovídá Linklater a Delpyová žertem dodává: „Poslední díl bude vypadat jako Hanekeho Láska.“

Filmové hity roku 2010

Nejlepší z Brooklynu: recenze filmu

Autorka je spolupracovnicí redakce