V Číně se báli, že se diváci 3D Titaniku pokusí sáhnout na nahou hrdinku

Kate Winsletová jako Rose v Titaniku

Kate Winsletová jako Rose v Titaniku Zdroj: Profimedia.cz

Kate Winsletová jako Rose v Titaniku
Kate Winsletová jako Rose v Titaniku
Kate Winsletová jako Rose v Titaniku
Čínská premiéra Titaniku 3D
Kate Winsletová na březnové premiéře Titaniku 3D
6
Fotogalerie

Čínští cenzoři odstranili z nové 3D verze filmu Titanic několik scén s obnaženou herečkou Kate Winsletovou včetně té, na které její hlavní hrdinka Rose pózuje nahá. Čínské úřady se podle webu The Hollywood Reporter obávají, že diváci by se mohli pokusit natahovat ruce a dotknout jejího těla.

Velkofilm Jamese Camerona v 3D verzi do čínských kin vstoupil v úterý. Filmovému studiu 20th Century Fox International na premiérových projekcích v den uvedení vydělal 11,6 milionu dolarů (více než 214 milionů korun). V Číně to je prý druhá nejvyšší taková tržba v historii.

 

Scény s obnaženou Rose čínští cenzoři vystřihli i v roce 1998, kdy do čínských kin vstoupil snímek ve dvourozměrném formátu. Mnoho diváků ale vidělo film na pirátských kopiích ze Západu a seznámili se s necenzurovanou verzí. Ta obsahovala i scénu, na které Rose sedí modelem malíři Jackovi v podání Leonarda DiCapria, který kreslí její akt. V oficiální 3D verzi diváci mohou vidět jen detailní záběry hereččiných ramen a obličeje.

Nejmenovaný činitel z čínského Státního úřadu pro rozhlas, film a televizi podle webu britského deníku The Guardian řekl, že úřad inkriminované scény z 3D snímku odstranil, „aby se vyhnul případným střetům mezi diváky a s ohledem na vytváření harmonického etického sociálního prostředí“. Panovaly prý obavy, že by vzhledem k „barvitým 3D efektům“ diváci mohli natahovat ruce, aby se hlavní hrdinky dotkli, a ostatní by přes ně nemuseli vidět.

Film v původní verzi získal 11 Oscarů včetně nejlepší režie pro Camerona.