V Praze vystoupí legenda americké country hudby Kristofferson

Kris Kristofferson

Kris Kristofferson Zdroj: Profimedia.cz

Žijící legenda americké country hudby Kris Kristofferson vystoupí 28. listopadu v Kongresovém centru Praha. Návštěvníci koncertu se mohou těšit na hity jako Me and Bobby McGee, For the Good Times, Sunday Mornin' Comin' Down, nebo Help Me Make It Through the Night.

Kristofferson v České republice poprvé vystoupil před pěti lety. V Kongresovém centru vedle hitů představil i písničky z tehdy nového alba This Old Road. Vstupenky na letošní koncert v cenách od 490 do 2490 korun budou v prodeji od 28. června v síti Ticketpro.

Zpěvák, skladatel a herec Kris Kristofferson, muž s typickým plnovousem, patří k legendárním autorům americké country hudby a dokázal se také herecky prosadit v Hollywoodu. Vystudoval díky stipendiu literaturu v Oxfordu. Později narukoval do armády a létal s vrtulníkem. Armádní kariéru však opustil, přesídlil do centra country hudby v Nashvillu a začal skládat písničky.

Pro countryovou legendu Johnnyho Cashe napsal Kristofferson píseň Sunday Morning Coming Down (v české verzi Pavel Bobek s názvem Nedělní ráno), která se v 70. letech v Americe stala písní roku. Jeho cestu ke slávě zahrnující několik cen Grammy odstartovalo album s názvem Kristofferson z roku 1970. Jeho skladby jen do 80. let minulého století nahrálo přes 450 interpretů.

Na plátnech kin Kristofferson exceloval v roce 1973 v roli desperáta Kida v kultovním anti-westernu Pat Garrett a Billy Kid. Úspěch měl i snímek Alice už tu nebydlí (1974) Martina Scorseseho. Po boku slavné Barbry Streisandové si zahrál ve snímku Zrodila se hvězda z roku 1976, který mu přinesl Zlatý glóbus za nejlepší herecký výkon.